image.jpg

Derginin Adı: Akdeniz İnsani Bilimler Dergisi/Mediterranean Journal of Humanities
Cilt: 2013/1
Sayı: 1
Makale Başlık: The Relationship between Risk taking and Self-assessment of EFL Learners in Writing Ability
Makale Alternatif Dilde Başlık: Yabancı Dil Olarak EFL İngilizce Öğrencilerin Yazma Becerilerinde Risk Alma ve Kendini Değerlendirme Arasındaki İlişki
Makale Eklenme Tarihi: 28.03.2014
Okunma Sayısı: 4
Makale Özeti: The present study investigates the relationship between risk-taking and self-assessment of EFL learners in writing ability. To this end, 31 Iranian senior students completed a risk-taking questionnaire based upon the Venturesomeness subscale of Eysenck’s IVE modified by Kiany and Pournia (2006), to rate their risk-taking levels. Based on their answers, the students were divided into two groups: high risktakers and low risk-takers. They were then given a topic about which to write an essay and also to assess their writing skills. Two intra-raters were chosen to rate the students' writings based on just the correct structure of essay writing, not grammar or word correction or other details since the aim of study was to investigate students' risk-taking in their academic life in comparison to their social life. To analyse the obtained data, Pearson Correlation Coefficient and Multi-variance Analysis of Variance (MANOVA) were used as statistical procedures. The results did not show any significant relationship between risktaking and students' self-assessment in writing. In other words, the high risk-takers and low risk-takers were the same in assessing their writings. Also high risk-takers did not show any risks in their writings, such as using complicated sentences, new structures, and so forth. The implications of the study are further discussed.
Alternatif Dilde Özet: Bu çalışma yabancı dil olarak EFL ingilizce öğrencilerin yazma becerilerinde risk alma ve kendini değerlendirme arasındaki ilişkiyi incelemektedir. Sonunda 31 lise öğrencisi Kiany ve Pournia (2006) geliştirmiş olduğu Eysenck’in girişkenlik ölçeğine göre hazırlanmış risk alma anketini doldururlar. Yanıtlara göre öğrenciler, yüksek risk alıcılar ve az risk alıcılar olmak üzere iki gruba ayrıldı. Onlara bir deneme yazmaları ve de kendi yazım becerilerini değerlendirmek için bir konu başlığı verildi. Öğrencilerin yazılarını sadece doğru cümle kurulumunu değerlendiren iki ölçücü seçildi. Bu çalışmanın amacı öğrencilerin akademik hayatıyla sosyal yaşamda risk olmalarını incelediği için, öğrencilerin dilbilgisi, kelime bilgisi ya da diğer dil becerileri değerlendirilmemiştir. Elde edilen verileri değerlendirmek için, istatistik işlemleri olarak Pearson Correlation Coefficient ve Variance’ın çoklu analizi MANOVA kullanılmıştır. Sonuçlar risk alma ve kendini değerlendirme arasında önemli bir ilişki olmadığını gösterdi. Diğer bir deyişle, yüksek risk alıcılar ve az risk alıcılar kendi yazılarını değerlendirmede benzerdi. Çok risk alıcılar yazılarında birleşik cümle, yeni yapı ve diğerlerinin kullanımı gibi alanlarda herhangi risk göstermemiştir. Araştırmanın sonuçları metinde detaylı tartışılmaktadır.

PDF Formatında İndir

Download PDF