image.jpg

Derginin Adı: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi
Cilt: 2021/23
Sayı: 41
Makale Başlık: Türkiye’de Finansal Derinleşme Ve Cari Açık İlişkisinin Var Modeli İle Analizi
Makale Alternatif Dilde Başlık: Analysis of The Relationship Between Financial Deepening and Current Account Deficit in Turkey with the VAR Model
Makale Eklenme Tarihi: 25.02.2022
Okunma Sayısı: 0
Makale Özeti: Son yıllarda literatürde genel ekonominin başarısı olarak görülen finansal sistem ile ekonomik büyümenin ilişkilendirilmesi yaygınlık kazansa da yapısal kırılmaya neden olan cari açığın finansal sistem üzerindeki etkisi tartışmaya değer konular arasında yer almaktadır. Bir ülkenin sahip olduğu finansal araç sayısının artırılmasını ve bu araçların yaygın bir şekilde kullanımını ifade eden finansal derinleşme olgusu, doğrudan yabancı sermaye girişine yol açarak cari açık üzerinde etkili olacaktır. Bu çalışmanın amacı, cari açık ile finansal derinleşme arasındaki ilişkinin Türkiye ekonomisi için test edilmesidir. Çalışmada Türkiye ekonomisinin 1990-2019 yılları arasındaki verileri kullanılarak, cari açık ve finansal derinleşme arasındaki ilişki, Vektör Otoregresif Model (VAR) modeli ile analiz edilmiştir. Bu bağlamda ilk olarak değişkenlerin durağanlığı sınanmış, akabinde değişkenler arasında uzun dönemli bir ilişkinin var olup olmadığı Johansen Eşbütünleşme testi ile analiz edilmiştir. Daha sonra değişkenler arasındaki ilişkinin yönünü tespit etmek amacıyla VECM’e dayalı Granger nedensellik analizi yapılmıştır. Son olarak Varyans ayrıştırması ve Etki-Tepki analizi ile elde edilen sonuçlar desteklenmiştir. Yapılan analiz sonucunda, finansal derinleşmenin cari açık üzerinde önemli bir etken olduğu ve bu etkinin zaman içinde giderek arttığı görülmüştür.
Alternatif Dilde Özet: In addition to the effect of the financial system, which is seen as the success of the general economy in the literature in recent years, on the current account deficit, the effect of the current account deficit on the financial system is among the issues worth discussing. Financial deepening will cause direct foreign capital inflows and will have an impact on the current account deficit. The aim of this study is to investigate the relationship between current account deficit and financial deepening with the help of econometric tests for the Turkish economy. In the study, using the data between 1990-2019, the relationship between the current account deficit and financial deepening was analyzed with the VAR model. Firstly, the stationarity of the variables was tested, and then the existence of a long-term relationship between the variables was determined by the Johansen Cointegration test. Granger causality analysis results based on VECM show that there is a bidirectional causality relationship between financial deepening criteria M2/GDP and current account deficit, and a unidirectional causality relationship between YIKH and current account deficit. Finally, with the Variance decomposition and Impact-Response analysis, it has been seen that financial deepening is an important factor on the current account deficit and this effect gradually increases over time.

PDF Formatında İndir

Download PDF