image.jpg

Derginin Adı: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi
Cilt: 2021/23
Sayı: 41
Makale Başlık: Critic ve Mairca Çok Kriterli Karar Verme Yöntemi ile Uluslararası Hedef Pazar Seçimi
Makale Alternatif Dilde Başlık: International Target Market Selection with Critic and Mairca Multi-Criteria Decision Making Method
Makale Eklenme Tarihi: 25.02.2022
Okunma Sayısı: 0
Makale Özeti: Türkiye’nin ihracat temelli büyüme stratejileri doğrultusunda yerli üretimi desteklemesi ve teşvik etmesi neticesinde işletmelerin üretimlerini ve kaliteyi artırmaları sonucunu ortaya çıkarmıştır. Bu durum büyümeyi ve yurtdışı pazarlara ulaşma gereğini beraberinde getirmiştir. Hedeflenen küresel pazarlara giriş için pek çok yöntem uygulanmaktadır. Bunlardan biri de yurtdışı ofis-mağaza-depo açarak pazara giriş stratejisidir. Çok Kriterli Karar Verme (ÇKKV), başlangıçta tespit edilmiş opsiyonlar arasından karar vericiye en elverişli olanı seçmek amacıyla, pek çok ölçütün birlikte değerlendirilerek seçim yapılmasına olanak sağlayan bir süreçtir. Bu çerçevede, uluslararası yatırım yeri seçimi için hibrit bir ÇKKV modeli önerilmiş; CRITIC ve MAIRCA yöntemleri kullanılarak bir imalatçı-ihracatçı işletmede uygulama yapılmıştır. 9 kriter esas alınarak, CRITIC metoduyla kriterlerin ağırlıkları hesaplanmıştır. Kriterlere göre alternatiflerin derecelendirilmesi ve sıralama için MAIRCA yöntemiyle 8 hedef pazar (Kırgızistan, Gürcistan, Kazakistan, Romanya, Bulgaristan, Katar, Bosna Hersek ve Kuzey Makedonya) değerlendirilmiştir. Son olarak, analiz sonuçlarına göre uluslararası yatırım yapılması planlana ülkeler arasında en iyi alternatifin Romanya olduğu saptanmıştır.
Alternatif Dilde Özet: In line with Turkey's export-based growth strategies, it has resulted in enterprises increasing their production and quality as a result of supporting and encouraging domestic production. This situation has brought with it the need to grow and reach foreign markets. Many methods are applied to enter the targeted global markets. One of them is the strategy of entering the market by opening an office-store-warehouse abroad. Multi-Criteria Decision Making (MCDM) is a process that allows selection by evaluating many criteria together in order to choose the most suitable option for the decision-maker among the initially determined options. In this framework, a hybrid MCDM model has been proposed for international investment location selection; An application was made in a manufacturer-exporter company using Critic and Mairca methods. Based on 9 criteria, the weights of the criteria were calculated with the Critic method. 8 target markets (Kyrgyzstan, Georgia, Kazakhstan, Romania, Bulgaria, Qatar, Bosnia and Herzegovina and North Macedonia) were evaluated with the Mairca method to rating and rank the alternatives according to the criteria. Finally, according to the results of the analysis, it was determined that the best alternative among the countries where international investments are planned is Romania.

PDF Formatında İndir

Download PDF