image.jpg

Derginin Adı: Uluslararası Türkçe Edebiyat Kültür Eğitim (TEKE) Dergisi
Cilt: 2013/2
Sayı: 1
Makale Başlık: Mehmet Kaplan’ın Tahlil Metodu ve Bu Metotla Kemalettin Tuğcu’nun “Bir Ocak Söndü” Adlı Eserinin İncelenmesi
Makale Alternatif Dilde Başlık: Alternatif dilde başlık bulunmamaktadır. There is no article title in another language.)
Makale Eklenme Tarihi: 2.04.2014
Okunma Sayısı: 1
Makale Özeti: Mehmet Kaplan, eleştiri sanatının sistemli ve çok yönlü bir bilim hâlini almasında önemli bir yere sahiptir. Edebî bir eserin incelenmesini şerh etmenin ötesine götürmüş, Batı dünyasındaki filoloji ve retoriği tahlille birleştirerek eleştiri türüne yeni bir ufuk açmıştır. Edebî eserleri, devir-şahsiyet-eser üçlemesiyle karşılaştırmalı biçimde incelemiştir.Bu çalışma, Kaplan’ın metin tahlili metodunu ortaya koymayı amaçlayan betimsel bir araştırmadır.Araştırmanın yöntemi, nitel araştırma yöntemlerinden biri olan doküman incelemesidir.Tipik durum örneklemesiyle Kemalettin Tuğcu’nun “Bir Ocak Söndü” adlı eseri belirlenmiştir.İnceleme sonunda Tuğcu’nun tahlil edilen eserinin, döneminin genel özelliklerini yansıttığı, eserdeki karakterleri ailesinden esinlenerek oluşturduğu,ayrıca diğer eserleriyle bu eseri arasında konu, karakter ve olgu bakımından benzerlikler bulunduğu saptanmıştır.
Alternatif Dilde Özet: Alternatif dilde abstract bulunmamaktadır. (There is no abstract in another language.)

PDF Formatında İndir

Download PDF