image.jpg

Derginin Adı: ASOSOURNAL
Cilt: 2013/1
Sayı: 1
Makale Başlık: YETİŞKİN EĞİTİMİNE KATILIM, EĞİTİM İHTİYAÇLARI, GÜÇLÜKLER ve KAZANIMLAR: “KARADUVAR MAHALLESİ ÖRNEĞİ”
Makale Alternatif Dilde Başlık: LEARNING NEEDS and GAINS, PARTICIPATION and BARRIERS to ADULT EDUCATION : “KARADUVAR DISTRICT CASE”
Makale Eklenme Tarihi: 15.04.2014
Okunma Sayısı: 5
Makale Özeti: Bu araştırmada, kentleşmeyle ilgili yapısal sorunları olan bir kentteki sorunların, o kentte yaşamakta olan yetişkin bireylerin öğrenme ve eğitim süreçleriyle etkileşiminin incelenmesi ve kentlerdeki yaygın eğitim programlarına gösterilen talebin yapısı ile kent ortamındaki yetişkin eğitimi uygulamalarının betimlenmesi hedeflenmiştir. Mersin’in Karaduvar Mahallesi’ndeki yetişkinlere görüşme formları ve soru dizisi uygulanmıştır. Mahalle halkının yaygın eğitim kurslarına ilgi ve katılım düzeyleri düşük bulunmuştur. Katılımcıların yetişkin eğitimi etkinliklerine yönelme amaçları ve kurs tercihleri ile yaşadıkları sorunlar karşılaştırıldığında, ihtiyaçlar ve amaçlarla kısmen uyumlu eğitim tercihlerinin olduğu görülmüştür. Yaygın eğitim kurslarına katılım amaçları olarak mesleki kariyerde gelişim, bireysel öğrenme zevki, yasal zorunluluklar nedeniyle katılım ve sosyalleşmek ön plana çıkmıştır. Sosyo-kültürel ve yerel siyasetle bağlantılı sorunların aşılmasıyla ilgili eğitim konularına olan talep ve katılım düzeyleri çok düşük kalmıştır. Yaygın eğitime katılımda karşılaşılan engeller arasında maddi güçlükler, ev ve aileyle ilgilenme zorunluluğu ve yoğun çalışma temposu öne çıkmıştır. Eğitim kazanımları olarak en çok özgüven artışı, mesleki gelişim ve aile sorunlarının çözülmesi dile getirilmiştir.
Alternatif Dilde Özet: The purpose of this research is to analyze and describe the interconnections and relations between urbanizational problems and non-formal educational processes of adults who live in a city where has structural urban problems. Hence, it is expected to portray the structure of both the demand for non-formal educational activities and citywide adult educational implementations. The sample of survey consists of adults who were randomly selected from the inhabitants of Karaduvar District. The major findings of the research as follow: Among the participants, the rate of participation to non-formal courses was found as low degrees. It has been found that the reasons, choices and goals of participants partially reflect their own personal and local problems and needs. The research found out that the major objectives of participation to non-formal learning processes are career development, joy of learning itself, legal obligations and needs of socialising. The mostly common barriers to non-formal educational activities have been determined as financial problems, household related issues and intensive working conditions. The frequently stated educational benefits and gains are increasing self-confidence, vocational improvement and contribution in solving family related problems.

PDF Formatında İndir

Download PDF