image.jpg

Derginin Adı: Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
Cilt: 2007/10
Sayı: 17
Makale Başlık: ilk ve Orta Öğretim Öğrencilerinin Beden Eğitimi Dersinden Beklentilerinin Cinsiyete Göre Karşılaştırılması
Makale Alternatif Dilde Başlık: Alternatif dilde başlık bulunmamaktadır. There is no article title in another language.)
Makale Eklenme Tarihi: 15.03.2011
Okunma Sayısı: 19
Makale Özeti: Problem durumu Beden Eğitimi dersiyle, bireylerin motor becerilerinin gelişimi yanında sosyal yeterliliklerinin ve olumlu benlik gelişimlerinin sağlanması amaç edinilmiştir. Öğrencilerin, beden eğitimi dersi öğretim programlarında belirlenen genel amaçlarından beklentileri ve beklentilerinin gerçekleştirme düzeylerini belirlemektir. Araştırmanın amacı Farklı cinsiyetteki İlköğretim ve Ortaöğretim öğrencilerinin beden eğitiminin amaçlarını hangi öncelik sırasıyla algıladıklarını tespit ederek, cinsiyetlere göre beden eğitimi derslerinden beklentilerini belirlemektir. Yöntem Çalışma, Balıkesir il merkezinde eğitim-öğretim veren farklı türdeki 5 ilköğretim ile 5 liseden basit tasadüfi örnekleme yöntemiyle belirlenen toplam 255 öğrenci (126 erkek, 129 kız) üzerinde yapılmıştır. Öğrencilere beden eğitimi dersinin 18 maddelik genel amaçlarım kapsayan bir anket uygulanmıştır. Bulgular ve sonuçlar Her iki cinsiyete ait öncelikli amaçlar belirlenmiştir. Farklı cinsiyetteki öğrencilerin, beden eğitimi dersinin öncelikli amaçları konusunda verdikleri cevaplar farklılık göstermekle beraber, "beden eğitimi ve sporun sağlığa yararını kavrayarak boş zamanlarını spor faaliyetleriyle değerlendirmeye istekli olabilme" ve dostça oynama ve yarışma, kazananı taktir etme, kaybetmeyi kabullenme, hile ve haksızlık karşısında olma" amaçlan ilk 5 amaç arasında gösterilmiştir. Sosyal ve zihinsel amaçların ilköğretim ve ortaöğretim kız ve erkek öğrenciler tarafından öncelikli olarak tercih edilmesine rağmen hazırlanan resmi programda ve uygulamada fiziksel amaçların ön planda olduğu görülmektedir. Ayrıca İlköğretim ve Ortaöğretim öğrencileri arasında da amaçlardaki tercih ilişkisinde, eğitim düzeyi farklılığından kaynaklanan anlamlı değişmeler söz konusudur. Öneriler Beden eğitimi ve spor müfredat programalan, fiziksel gelişim amacımn ön planda tutulduğu ve öğrencilerin günlük hayatlarına transfer edebilecekleri uygun davranış biçimleri doğrultusunda geliştirilmeli ve beden eğitimi ve spor öğretmenleri tarafından bilinçli olarak uygulatılmalıdır.
Alternatif Dilde Özet: Alternatif dilde abstract bulunmamaktadır. (There is no abstract in another language.)

PDF Formatında İndir

Download PDF