image.jpg

Derginin Adı: Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
Cilt: 2007/10
Sayı: 17
Makale Başlık: BELEDİYE ÇALIŞANLARININ DUYGUSAL SALDIRIYA UĞRAMA VE TÜKENMİŞLİK DÜZEYLERİNİN İNCELENMESİNE YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA
Makale Alternatif Dilde Başlık: Alternatif dilde başlık bulunmamaktadır. There is no article title in another language.)
Makale Eklenme Tarihi: 15.03.2011
Okunma Sayısı: 11
Makale Özeti: Problem Durumu: Bu makalede, örgütlerde yaşanan ve çalışanları iş hayatından uzaklaştırmak amacıyla, duygusal saldırı, psikolojik şiddet, sindirme, dışlama ve karalama süreci gibi çeşitli kavramlarla ifade edilen, literatürdeki ad yl› a "mobbing" olgusu ele alınmış ve çalışanların psikolojik şiddet algılamaları ölçülmeye çalışılmış; tükenmişliğin üç alt boyutu olan, duygusal tükenme, duyarsızlaşma ve kişisel basan boyutu ile duygusal saldın arasındaki ilişki değerlendirilmiştir. Araştırmanın Amacı: Makalede, örneklem grubunu oluşturan belediye çalışanlarının duygusal saldırıya uğrama ve tükenmişlik düzeylerini belirlemek, duygusal saldın ve tükenmişlik olguları arasında herhangi bir ilişkinin olup olmadığını ortaya koymak ve her iki olgunun belirli demografik değişkenlerle ilişkisini saptamak ve bu doğrultuda konuya ilişkin sorunlan belirleyerek çözüm önerileri getirmek amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışmada alan araştırması gerçekleştirilmiştir. Bulgular ve Sonuçlar: Örneklemin duygusal tükenme ve duyarsızlaşma düzeyleri düşük, kişisel basan düzeyleri yüksek olarak bulgulanmıştır. Duygusal saldınya ilişkin genel bulgular değerlendirildiğinde, çalışanlann duygusal saldırıyı algılama düzeylerinin düşük olduğu görülmüştür. Örneklemin sahip olduklan çeşitli demografik değişkenlere göre tükenmişlik düzeyleri farklılık gösterirken; duygusal saldın düzeylerinde herhangi bir farklılaşmaya rastlanmamıştır. Aynca, duygusal saldın ile duygusal tükenme ve duyarsızlaşma arasında aynı yönde anlamlı bir ilişki ve duygusal saldırı ile kişisel basan arasında ters yönde anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Öneriler: Duygusal saldın ve tükenmişlik gibi çeşitli olgulann yaşanması olasılığına karşın, örgütsel düzeyde bilinçlendirme ve önlem alma faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi, yardımlaşma ve dayanışmaya yönelik karşılıklı işbirliği duygulan içinde ekip çalışmasını destekleyen bir örgüt kültürü oluşturulması, çeşitli düzeylerde eğitim faaliyetleri gerçekleştirilerek toplumsal bilinçlenmenin sağlanması.
Alternatif Dilde Özet: Alternatif dilde abstract bulunmamaktadır. (There is no abstract in another language.)

PDF Formatında İndir

Download PDF