Derginin Adı:
|
iojes
|
Cilt:
|
2014/6
|
Sayı:
|
1
|
Makale Başlık:
|
The Research of Acquisition Levels of Concepts Regarding Social Studies Lesson: A Quantitative Research
|
Makale Alternatif Dilde Başlık:
|
© 2014 International Online Journal of Educational Sciences (IOJES) is a publication of Educational Researches and Publications Association (ERPA) Sosyal Bilgiler Dersine Ait Kavramların Kazanılmışlık Düzeylerinin Araştırılması: Nicel Bir Araştırma
|
Makale Eklenme Tarihi:
|
26.04.2014
|
Okunma Sayısı:
|
4
|
Makale Özeti:
|
In the 2005 Social Studies Programme, it was identified in which classes the concepts will be taught in the programme in steps of introduction, development and reinforcement.The concepts in this regard were subject to classification according to thelevels, interest, desire and needs of students. This research aims to identify the level of acquisition by school boys and girls of the concepts of introduction, development and reinforcement levels in the Social Studies the 4th, 5th, 6th and 7th grades. In this study, in which a descriptive method was used, the existing situation and conditions were researched as the year. It can be said that the success rates of the levels of acquisition as a result of concept teaching in the levels of the 4th and the 5th grade sare in sufficient at the level of following the lower class (The 4th grade) and the upper class level (the 5th grade) in the stage of “Introduction and Development” of the 4th and the 5th grades. Looking into the distribution of the concepts given the 6th and the 7th grades at the level of “introduction, development and reinforcement”, both in the 6th as well as in the 7th grades, most of the concepts given were seen to be “reinforcement” level concepts. Grades concepts, the “gender” variable of students are not influential and it can be added that the levels of success/failure achieved/suffered are independent of the effect of “gender” factor. In this regard, the fact that the acquisition states of social studies concepts of the 4th Grade students are higher compared to those of the 5th grade, and the states of the 6th grade students in comparison to those of the 7th grades clearly suggest that education/teaching studies regarding the same concepts for two consecutive years are inadequate. Among the reasons for these insufficiencies, we can state that educational-training activities are not conducted or supported enough with suitable methods, techniques and strategies.
|
Alternatif Dilde Özet:
|
Dünyada toplumsal alanda meydana gelen gelişmeler ışığında çeşitli programlar aracılığıyla dizayn edilen Sosyal Bilgiler, ülkemizde 2005 yılında yapılan kapsamlı değişikliklerle yapılandırmacı anlayışı esas almış, kavramlar programda aşamalı olarak giriş, geliştirme ve pekiştirme düzeylerinde verilmiştir. Bu anlamda kavramlar; öğrencilerin seviyesi, ilgi, istek ve ihtiyaçları doğrultusunda bir sınıflamaya tabi tutulmuştur. Bu araştırma; sosyal bilgiler 4., 5., 6. ve 7. sınıf giriş, geliştirme ve pekiştirme düzeyi kavramlarının kız ve erkek öğrenciler tarafından kazanılmışlık düzeylerini belirlemeyi amaçlamıştır. Betimleme yönteminin kullanıldığı bu araştırmada var olan durum ve şartlar aynen olduğu gibi araştırılmıştır. Buna göre; 4. ve 5. sınıfların giriş ve geliştirme düzeyi kavramlarının alt sınıfta (4. sınıf) ele alındıktan sonra üst sınıf (5. sınıf) seviyesinde tekrar verildiği görülmüş, ancak yapılan kavram öğretimi sonucunda ortaya çıkan kavram kazanılmışlık düzeylerine ait başarının yetersiz kaldığı sonucuna ulaşılmıştır. 6. ve 7. sınıf öğrencilerine “giriş, geliştirme ve pekiştirme” düzeyinde verilen kavramların dağılımına baktığımızda hem 6. sınıf hem de 7. sınıf düzeyinin her ikisinde de verilen kavramların çoğunlukla “pekiştirme” düzeyi kavramları olduğu görülmüştür. Sosyal bilgiler 4., 5., 6. ve 7. sınıf kavramlarının kazanılmışlık durumları üzerinde öğrencilerin “cinsiyet” değişkeninin etkili olmadığı, elde edilen başarı/başarısızlık durumlarının “cinsiyet” faktörünün etkisinden bağımsız olduğu söylenebilir. Bu çerçevede; 4. sınıf öğrencilerinin edindikleri sosyal bilgiler kavramlarının kazanılmışlık durumlarının 5. sınıflara göre, 6. sınıf öğrencilerinin durumlarının da 7. sınıflara göre daha yüksek olması, iki yıl üst üste aynı kavramlara yönelik yapılan öğretim çalışmalarının yetersiz kaldığına işaret olarak gösterilebilir. Bu yetersizliklerin sebepleri arasında, kavram öğretimine yönelik yapılan eğitim-öğretim faaliyetlerinin uygun yöntem, teknik ve stratejilerle yeteri kadar desteklenmemesi sebep olmuş olabilir.
|