image.jpg

Derginin Adı: Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
Cilt: 2007/10
Sayı: 18
Makale Başlık: KÜLTÜRÜN GİRİSİMCİLİGE ETKİSİ: KAZAKİSTAN VE TÜRKİYE ÜNİVERSİTE ÖGRENCİLERİNİN GİRİSİMCİLİK ÖZELLİKLERİNİN BELİRLENMESİNE YÖNELİK KÜLTÜRLERARASI ARASTIRMA
Makale Alternatif Dilde Başlık: Alternatif dilde başlık bulunmamaktadır. There is no article title in another language.)
Makale Eklenme Tarihi: 16.03.2011
Okunma Sayısı: 4
Makale Özeti: Problem: Son yıllarda girisimcilik kavramı gerek akademik yasamda ve gerekse is hayatında çok önemli bir konu haline gelmistir. Üniversite ögrencilerinin girisimcilik özelliklerinin belirlenmesi, ülkelerin girisimcilik potansiyelini gelistirmenin önemli adımlarından birisini olusturdugundan bu özelliklerin kültürler-arası düzeyde irdelenmesi gerekmektedir. Arastırmanın Amacı: Bu çalısmanın temel amacı, Kazakistan ve Türkiye Üniversiteleri ögrencilerinin kültürlerarası girisimcilik özelliklerini belirlemektir. Yöntem: Kazakistan’daki Ahmet Yesevi Uluslararası Türk-Kazak Üniversitesi ile Türkiye’deki Hacettepe Üniversitesi olmak üzere egitim hizmetlerini sürdüren iki büyük üniversitenin ktisadi dari Bilimler Fakültesi, sletme Bölümü birinci ve son sınıfında okuyan toplam 353 (Kazakistan - 151, Türkiye - 202) ögrenciye, girisimci profil ve egilimlerini saptamaya yönelik soruları içeren anket çalısması yapılmıstır. Arastırma kitlesi olarak sletme Bölümü ögrencilerinin seçilmesinin nedeni, bu bölümün temel kurulus amacının, girisimci yetistirme olmasından kaynaklanmaktadır. Anket formunun hazırlanmasında Herrman Brain Dominance Kisilik Analizi formundan yararlanılmıstır. Elde edilen bulgular Ki-kare ve Mann-Whitney Test Analizleri yapılarak yorumlanmaya çalısılmıstır Bulgular ve Sonuçlar: statistiksel analiz sonuçlarına göre; Kazak gençlerinin Türk gençlerine nazaran yaratıcı olarak tanınmaktansa, kontrollü ve mantıklı kisiler olarak tanınmayı tercih ettikleri ve orijinal kisilikleri ön plana çıktıkları görülmüstür. Türk gençlerinin ise Kazak gençlerine nazaran orijinal tanınmaktansa, güvenilir kisiler olarak tanınmayı tercih ettikleri ve yaratıcı kisilikleri ön plana çıktıkları görülmüstür. Öneriler: Gençlerin girisimcilik egilimlerinin gelistirilmesi için, üniversite egitim programları uygun sekilde düzenlenmelidir.
Alternatif Dilde Özet: Alternatif dilde abstract bulunmamaktadır. (There is no abstract in another language.)

PDF Formatında İndir

Download PDF