image.jpg

Derginin Adı: Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
Cilt: 2007/10
Sayı: 18
Makale Başlık: MERSİN’DE FAALİYET GÖSTEREN KÜÇÜK VE ORTA ÖLÇEKLİ İSLETMELERİN KURUMSALLASMA GÖSTERGELERİ AÇISINDAN İNCELENMESİ
Makale Alternatif Dilde Başlık: Alternatif dilde başlık bulunmamaktadır. There is no article title in another language.)
Makale Eklenme Tarihi: 16.03.2011
Okunma Sayısı: 1
Makale Özeti: Problem: Büyük bir çogunlugu aile isletmesi niteliginde olan küçük ve orta ölçekli isletmelerin (KOB’ler) varlıklarını ve rekabet edebilirliklerini sürdürebilmeleri kurumsallasabilmeleri ile yakından iliskilidir. Bununla birlikte, bilgi eksikligi duyulması, bir maliyet unsuru olarak görülmesi ve aile-is iliskilerinin iç içe geçmesi gibi nedenlerle KOB’ler kurumsallasma sorunu yasamaktadır. Dolayısıyla, KOB’lerde kurumsallasma güncelligini devam ettiren bir sorundur ve irdelenmesi gerekmektedir. Arastırmanın Amacı: Bu arastırmada, kurumsallasmanın bazı önemli göstergelerinden yola çıkılarak, Mersin’de faaliyet gösteren KOB’lerin kurumsallasma durumu belirlenmeye çalısılmıstır. Arastırmada, KOB’ler için uygulanabilir öneriler gelistirmek ve bu önerileri KOB sahip/yöneticileriyle paylasmak hedeflenmektedir. Yöntem: Arastırmada veriler, literatüre dayalı gelistirilen anketin 1 Mart – 30 Nisan 2007 tarihleri arasında yüz yüze uygulanması ile toplanmıstır. Toplam 77 KOB sahip/yöneticisine ulasılmıstır. Mersin’de 300 KOB’nin oldugu tahmin edildiginden, arastırmada, %27 ana kitleyi temsil oranı elde edilmistir. Verilerin analizinde, betimleyici istatistiklerin yanında faktör analizi, t testi ve ANOVA’dan yararlanılmıstır. Bulgular ve Sonuçlar: Arastırmanın temel bulgusu, KOB sahip/yöneticilerinin isletmelerini kurallı bir yapıya dönüstürme çabalarının oldugudur. Örgütü kurumsallastırma göstergeleri açısından belli bir noktaya geldikleri söylenebilse de, aile iliskilerini kurumsallastırma konusunda gelenekselligi devam ettirdikleri ortaya çıkmıstır. Öneriler: KOB sahip ve yöneticilerine özellikle aile iliskilerinin kurumsallastırılması konusunda, aile isletmesi anayasası hazırlama, yönetim kurulu ve aile meclisi olusturma ile devir planlaması yapmaları önerilmektedir. Kurumsallasmalarını basarıyla tamamlamıs isletmelerle kıyaslamaya gitmeleri ve bu konuda danısmanlık hizmeti almaları salık verilmektedir.
Alternatif Dilde Özet: Alternatif dilde abstract bulunmamaktadır. (There is no abstract in another language.)

PDF Formatında İndir

Download PDF