image.jpg

Derginin Adı: Eğitim Bilimleri Dergisi
Cilt: 2013/38
Sayı: 38
Makale Başlık: Üstün Yetenekli Öğrencilerin Davranışsal Özellikleri İçin Ölçek: Faktör Yapısı, Güvenilirlik Ve Geçerlilik Çalışması
Makale Alternatif Dilde Başlık: Alternatif dilde başlık bulunmamaktadır. There is no article title in another language.)
Makale Eklenme Tarihi: 14.05.2014
Okunma Sayısı: 15
Makale Özeti: Bu çalışmada, ilköğretim öğretmenlerinin, sınıfl arında bulunan olası üstün yetenekli öğrencileri davranışsal özelliklerine göre değerlendirebileceği bir aday gösterme aracı geliştirilmesi amaçlanmıştır. Bu kapsamda geçerlik ve güvenilirlik çalışmaları yapılmıştır. ÜYÖDÖ’nin geçerlilik analizi sonucunda; sınıf öğretmenlerinin üstün yetenekli öğrenci algısının yaratıcılık, liderlik, akademik özellikler ve sanat olarak adlandırılan dört faktörlü bir yapıda olduğu belirlenmiştir. Ölçek toplam varyansın %50.54’ünü açıklayabilmektedir. ÜYÖDÖ’nin güvenilirlik analizleri sonucunda Cronbach α içgeçerlilik katsayısı yaratıcılık için .82, liderlik özelliği için .85, akademik özellikler için .71 ve sanat için .69’dur. Ölçek geneli ise .82 olarak belirlenmiştir. Güvenilirlik analizi sonucuna göre yaratıcılık, liderlik alt boyutları ile ölçek genelinin oldukça yüksek derecede güvenilir olduğu; sanat ve genel zihinsel özellikler alt boyutlarının oldukça güvenilir olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ölçeğin geçerlik ve güvenilirlik sonuçlarının her ikisi birlikte değerlendirildiğinde; geliştirilen ölçeğin tanılama sürecinde destekleyici bir ölçme aracı olarak kullanılabilmesi için psikometrik özelliklerinin gerekli ölçütleri karşılamada oldukça yeterli olduğu ve bu aracın kullanılmasıyla sınıf öğretmenlerinin sınıfl arında bulunan olası üstün yetenekli öğrenciler ile ilgili bir kanıya ulaşabilecekleri söylenebilir. Anahtar kelimeler: Üstün yetenek, üstün zekâ, öğretmen dereceleme ölçeği, aday gösterme süreci, tanılama, ilkokul öğretmenleri.
Alternatif Dilde Özet: Alternatif dilde abstract bulunmamaktadır. (There is no abstract in another language.)

PDF Formatında İndir

Download PDF