image.jpg

Derginin Adı: Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
Cilt: 2008/11
Sayı: 19
Makale Başlık: KÜLTÜRÜN MERKEZİ İSTANBUL’DAN EKONOMİK-SOSYAL ÇATISMANIN MERKEZİ İSTANBUL’A -KÜLTÜREL BİR BASKENTTEN GECEKONDU SEHRİNE GEÇİS
Makale Alternatif Dilde Başlık: Alternatif dilde başlık bulunmamaktadır. There is no article title in another language.)
Makale Eklenme Tarihi: 22.03.2011
Okunma Sayısı: 6
Makale Özeti: Arastırmanın Temelleri: stanbul’un kültürel bir baskentten, gecekondu sehrine dönüsümünün edebi eserlere yansıması. Arastırmanın Amacı: Ele alınan örneklerde dile getirilen stanbul’a dair kültürel algı ve sosyo-ekonomik algının mukayese edilerek, stanbul’un kültürel bir baskentten bir gecekondu sehrine dönüsmesinin temellerine isaret edilmesi. Veri Kaynakları: Samiha Ayverdi’nin brahim Efendi Konagı adlı hatıra kitabı ve Ahmet Hamdi Tanpınar’ın Huzur romanıyla, Orhan Kemal’in Gurbet Kusları ve Latife Tekin’in Berci Kristin Çöp Masalları romanları Ana Tartısma: Degisen sosyal ve siyasal sartlar, buna baglı olarak insan zihniyetinde de bazı degisimlerin yasanmasını zaruri kılmaktadır. Yeni ihtiyaçlar, artan nüfus ve gittikçe zorlasan hayat sartları, stanbul’un kültürel dokusunu zedelemistir. Bunun sonucu olarak da “saltanat makamı”ndan, “ekmek kapısı”na dönmüstür stanbul. Özellikle 1950’li yıllardan sonra Anadolu’dan yogun bir göçe maruz kalan “sehir”, gecekondulasma ile birlikte dıs görünümünün degismesi sonucu kültürel kimliginden uzaklasmıs ve yeni bir “kent” görünümüne bürünmüstür. Kültürel anlamda kimligin degismesi edebi eserlerde de yansımasını bulmustur. Sonuçlar: Artan nüfusuyla birlikte kültürel dokusu zedelenen stanbul, “saltanat makamı”ndan, “ekmek kapısı”na dönüsmüstür. Özellikle 1950’li yıllardan sonra Anadolu’dan yogun bir göçe maruz kalan “sehir”, gecekondulasma ile birlikte dıs görünümünün degismesi sonucu kültürel kimliginden uzaklasmıs ve yeni bir “kent” görünümüne bürünmüstür. Bunun sonucu olarak, kültürel algı yerini ekonomik ve sosyal çatısmalara bırakmıstır. Yüz yıllık bir süreç içerisinde meydana gelen bu degisim, ele alınan dört eserde de yansımalarını göstermektedir.
Alternatif Dilde Özet: Alternatif dilde abstract bulunmamaktadır. (There is no abstract in another language.)

PDF Formatında İndir

Download PDF