image.jpg

Derginin Adı: Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
Cilt: 2008/11
Sayı: 20
Makale Başlık: DEMOGRAFİK ÖZELLİKLERİN KURUMSAL SOSYAL SORUMLULUK ALGILAMASI ÜZERİNDEKİ ROLÜ: BANDIRMA YERELİNDE BİR ARASTIRMA
Makale Alternatif Dilde Başlık: Alternatif dilde başlık bulunmamaktadır. There is no article title in another language.)
Makale Eklenme Tarihi: 22.03.2011
Okunma Sayısı: 8
Makale Özeti: Problem Durumu: Türkiye’deki isletmelerde sosyal sorumluluk uygulamaları henüz kurumsallasıp yaygınlasamamıstır. Bunun nedenlerinden biri toplumun ve baskı gruplarının sirketleri sosyal sorumluluk uygulamaları yönünde tesvik edici ve zorlayıcı bir tutum sergilememeleridir. Burada toplumun kurumsal sosyal sorumluluk konusunda neler düsündügünü ögrenmek önem kazanmaktadır. Arastırmanın Amacı: Bu çalısmanın amacı (a) toplumun kurumsal sosyal sorumluluk (KSS) konusundaki algılamalarını belirlemek; (b) bu algılamaların demografik özelliklere göre farklılık gösterip göstermedigini saptamak; (c) bireylerin egitim ve yaslarının KSS algılamaları üzerindeki etkisini irdelenmektedir. Arastırmanın Yöntemi: Bu arastırmada temelde kantitatif/nicel yöntem kullanılmıs olup Balıkesir’in Bandırma ilçesinde kamu ve özel sektör çalısanları ve ögrenciler üzerinde bir anket çalısması gerçeklestirilmistir. Bulgular ve Sonuçlar: Verilerin analizi sonucunda bireylerin kadın veya erkek olmalarına, kamu veya özel sektörde çalısmalarına göre KSS algılamalarının pek farklılık göstermedigi anlasılmaktadır. Buna karsın, KSS algılamalarının bireylerin yaslarına baglı olarak orta düzeyde, egitimlerine baglı olarak yüksek düzeyde farklılık gösterdigi ortaya çıkmaktadır. Bireylerin egitim ve yaslarının KSS algılamaları üzerindeki etkisini genel olarak degerlendirdigimizde, bireylerin egitim düzeyleri ve yasları ile sirketlere sosyal sorumluluk atfetme arasında bir iliski oldugunu söylemek mümkündür. Öneriler: Toplumun sirketlerden sosyal sorumluluk konusunda beklentilerinin yüksek oldugu görülmektedir. Dolaysıyla, sosyal sorumluluk uygulamalarının yaygınlasmasına bireyler baskı grubu olusturarak, sosyal sorumluluk programlarını uygulayan sirketlerin ürün ve hizmetlerini satın alarak; bu programları uygulamayanlarınkini de satın almayarak katkıda bulunabilirler.
Alternatif Dilde Özet: Alternatif dilde abstract bulunmamaktadır. (There is no abstract in another language.)

PDF Formatında İndir

Download PDF