image.jpg

Derginin Adı: Ahi Evran Üniversitesi Kirsehir Egitim Fakültesi Dergisi
Cilt: 2004/5
Sayı: 1
Makale Başlık: EĞİTİM ÖRGÜTLERİNDE İNSAN KAYNAĞI YÖNETİMİ İŞLEVLERİNDEN DANIŞMANLIK İŞLEVİNİN OKUL YÖNETİCİLERİNİN GÖRÜŞLERİNE DAYALI OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİ
Makale Alternatif Dilde Başlık: Alternatif dilde başlık bulunmamaktadır. There is no article title in another language.)
Makale Eklenme Tarihi: 22.03.2011
Okunma Sayısı: 53
Makale Özeti: The main purpose of this study was to evaluate, the consulting process of Human resources management on secondary schools, based on school managers’ views. This study is qualitative case study. The study sample included total three general high schools and six high schools’ manager in Ankara. The schools were purposefully selected and visited to carry out interviews. Purposeful sampling strategy was used to select participants in the schools. Individual interviews were used as the main data collection method. For this reason firstly, school managers were informed by telephone about research by the researcher. After one week, managers visited for interviews. A typical interview ran about 40 minutes, and interviews were tape recorded. Each recorded interview was later verbatim transcribed by the researcher. An interview form included 11 semi structured questions. The form used for the interview was developed by the researcher. The questions were about consulting process of human resources management on educational organizations. Thematic content analysis technique was used to analyze the interview data. According to the findings of the study, there are some problems related student affairs, personnel rights and educational curricula related to the consulting process in secondary schools. In addition, the data show that the students need help about examination system. Another research findings of the study are school personnel does not have consulting habit and consulting process not carry out to realize organizational objectives. Also schools do not have enough expert personnel for carry out consulting process.
Alternatif Dilde Özet: Bu araştırmanın genel amacı, ortaöğretim kurumlarında insan kaynağı yönetimi işlevlerinden danışmanlık işlevini, okul yöneticilerinin görüşlerine dayalı olarak değerlendirmektir. Araştırma, nitel araştırma türünde tasarlanmış bir araştırmadır. Araştırmanın örneklemi, Ankara ili’nde bulunan 3 genel lise ve bu okullarda görev yapan 6 yöneticiden oluşmaktadır. Araştırmada nitel araştırma örnekleme yöntemlerinden amaçsal örnekleme yöntemi seçilmiş, bu kapsamda örneklem grubunda bulunan okullar görüşme yapmak için amaçlı bir şekilde seçilmiştir. Araştırmada veri toplama yöntemi olarak bireysel görüşme tekniği kullanılmıştır. Bu nedenle öncelikle okul yöneticileri telefon görüşmesi yoluyla araştırma konusu hakkında bilgilendirilmiş, bir hafta sonra ise görüşme için yöneticiler ziyaret edilmiştir. Yöneticiler ile yapılan görüşmeler ortalama 40 dakika sürmüş ve görüşmeler bütünüyle kasete kaydedilmiştir. Kasete kaydedilen tüm veriler daha sonra olduğu şekilde yazıya aktarılmıştır. Araştırmada eğitim örgütlerinde danışmanlık işlevinin gerçekleşme düzeyini belirlemek amacıyla, araştırmacı tarafından yarı yapılandırılmış 11 açık uçlu sorudan oluşan bir görüşme formu geliştirilmiş ve kullanılmıştır. Verilerin analizinde ise tematik içerik analizi yöntemi kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre ortaöğretim kurumlarında danışmanlık işlevi ile ilgili olarak; öğrenci işleri, personelin özlük hakları ve eğitim programları ile ilgili olarak bazı problemler bulunmaktadır. Ayrıca öğrenciler sınav sistemi hakkında zaman zaman yardıma ihtiyaç duymaktadırlar. Diğer bir araştırma bulguları ise, personelin danışma alışkanlığının bulunmaması ve danışmanlık işlevinin örgütsel amaçlar doğrultusunda gerçekleşmemesi, okulların danışmanlık hizmetleri için yeterince uzman personele sahip olmamasıdır.

PDF Formatında İndir

Download PDF