image.jpg

Derginin Adı: Ahi Evran Üniversitesi Kirsehir Egitim Fakültesi Dergisi
Cilt: 2006/7
Sayı: 2
Makale Başlık: PORTFOLYO DEĞERLENDİRMENİN İNSAN İSKELET SİSTEMİ KONUSUNDA ÖĞRENCİ AKADEMİK BAŞARISI ÜZERİNE ETKİS
Makale Alternatif Dilde Başlık: Alternatif dilde başlık bulunmamaktadır. There is no article title in another language.)
Makale Eklenme Tarihi: 22.03.2011
Okunma Sayısı: 5
Makale Özeti: Purposeful collection of student performances that exhibits a student's effort, progress and achievement over a period of time. In this study, the effects of portfolio assessment on studens’ academic achievement in the university level anatomy lecture have been discussed. While 109 students have been evaluated through portfolio assessment, 106 students have been evaluated by traditional assessment methods. Students’ academic achievement have been recorded by Pro-Test, Post-Test and Lasting-Test, level of criterion and retention level has been calculated. The data were analyzed by using 11. version of SPSS package program. In analysis, for Two-way ANOVA for Mixed Measures, Independent Samples t-Test, power statistical and samples’ area of adequacy. As a result, there was a meaningful effect being in different groups on student achievement [ F (2,213)=9,83, p<0,01). Compared to traditional assessment method, Portfolio assessment increases the academic achievement level to the some extent, however, this increase does not seem be to be statistically meaningful. However, Portfolio assessment increases the level of retention statically meaningful level [t(213)=2,44; p<,05]. This result is important in the transformation of the knowledge to the life and lifelong continual behavior. Portfolio can be used in assessing university level students’ academic achievement.
Alternatif Dilde Özet: Portfolyo değerlendirme, öğrencinin zaman içinde bir ya da daha fazla alanda sarf ettiği çabayı, gösterdiği gelişimi ve başarıları yansıtan tüm çalışmaların toplamıdır. Bu çalışmada lisans düzeyi anatomi dersinde portfolyonun, bilişsel özelliklerden biri olan akademik başarı üzerine etkisi tartışılmıştır. Bu çalışmaya katılan toplam 215 öğrenciden 109’una Portfolyo, 106’sına ise geleneksel değerlendirme yöntemi uygulanmıştır. Öğrencilerin akademik başarısı ön test, son test ve izleme testi ile kaydedilmiş, erişi ve kalıcılık düzeyleri hesaplanarak elde edilen veriler SPPS paket programının 11.versiyonu ile analiz edilmiş, analizde karışık ölçümler için iki faktörlü ANOVA testi, ilişkisiz örneklemlerde t- testi ile araştırmanın gücü ve örneklem büyüklüğünün yeterlilik analizi yapılmıştır. Sonuçta bu çalışmada ayrı ölçüm gruplarında yer almanın öğrenci başarısı üzerine anlamlı etkisinin olduğu [ F(2, 213)= 9,83, p<,01], portfolyo değerlendirmenin akademik başarıda erişi düzeyini geleneksel değerlendirme yöntemlerine göre bir miktar artırsa da bu artış istatistiksel olarak anlamlı bulunmadığı, , bunun yanında bilginin kalıcılık düzeyini istatistiksel olarak anlamlı bir düzeyde artırdığı görülmüştür [t (213)=2,44; p<,05]. Bu sonuçlara dayanarak eğitimin asıl hedefi olan bilginin hayata aktarılması ve yaşam boyu sürdürülebilir bir davranışa dönüştürülmesinde portfolyonun, lisans düzeyindeki öğrencilerin değerlendirilmesinde yaralı bir araç olacağı söylenebilir.

PDF Formatında İndir

Download PDF