image.jpg

Derginin Adı: Ahi Evran Üniversitesi Kirsehir Egitim Fakültesi Dergisi
Cilt: 2006/7
Sayı: 1
Makale Başlık: TÜRK TARİH ÖĞRETİMİ PROGRAMLARINDA DEĞİŞİKLİKLER VE AVRUPA TARİHİNİN YERİ
Makale Alternatif Dilde Başlık: Alternatif dilde başlık bulunmamaktadır. There is no article title in another language.)
Makale Eklenme Tarihi: 22.03.2011
Okunma Sayısı: 24
Makale Özeti: This paper examines four versions of the Turkish secondary school history curriculum and several history textbooks used in different times to find out the changes occurred in the selection of European content in each version and the place allocated to European history since 1930s. The movements in history and history teaching in Turkey in the given period and their impact on the content of history curricula and textbooks are reviewed. It also discusses the emphasis given to Europe and European history in the curriculum that has changed within the time along with the changes in the socio-cultural and political ambiences of the country
Alternatif Dilde Özet: Bu bildiri ülkemizdeki tarih öğretimi anlayışının 1930’lardan günümüze kadar gösterdiği değişmeleri ele almaktadır. Tarih yazımı ve anlayışında çeşitli dönemlerde görülen genel değişmelerin tarih öğretimimizi nasıl ve ne yönde etkilediği müfredat programları ve dolayısıyla ders kitaplarında farklı dönemlerde uygulamaya konulan değişikliklerle karşımıza çıkmaktadır. Bu çalışmada, cumhuriyet döneminin başından günümüze kadar çeşitli dönemlerde yürürlüğe konulan müfredat programları ve yine bu dönemlerde okutulan çeşitli ders kitapları incelenerek söz konusu değişmelerin Avrupa tarihine nasıl yaklaşıldığını ve bu alana programlarda ve ders kitaplarında ayrılan yer ve saatlerin artırılıp kısıtlanması üzerindeki etkileri ülkemizin geçirmiş olduğu sosyo-kültürel ve siyasal değişmeler de dikkate alınarak değerlendirilmiştir.

PDF Formatında İndir

Download PDF