image.jpg

Derginin Adı: Eğitim ve Gelecek (Journal of Education and Future - JEF)
Cilt: 2014/5
Sayı: 5
Makale Başlık: Importance of Interprofessional Education at Health and Social Science Faculties in Turkey
Makale Alternatif Dilde Başlık: İnterdisipliner Eğitimin (İPE) Türkiye’de Sağlık ve Sosyal Bilimler Fakülteleri için Önemi
Makale Eklenme Tarihi: 22.07.2014
Okunma Sayısı: 7
Makale Özeti: The article aims that in health and social care education at Turkish Universities requires implementing interprofessional education (IPE) as a synergy of societal and educational policy and a future investment for the collaborative working. Lecturers and managers who are responsible to organize the health and social care education programmes must familiarize themselves with these common competencies where the health and social care students must have the joint learning and training. The main focus point is that we need to discuss by raising awareness in IPE in Turkey and then development of small projects to support the development of IPE. Apart from education, the Government of Turkey needs to put IPE as an investment in educational policy and practice for working in co-operation and a good social life and social solidarity. In this study it’s aimed to strengthen the meaning of interprofessional education and collaborative working. A strong leadership, management and sound decision making, clear communication, teamwork will be needed to start the IPE journey in Turkey which will be challenging to prepare and breakdown the stereotypes that already exist within the current education system. It is important to acknowledge that the competency based approach to interprofessional education (IPE) is growing and the Universities in Turkey cannot afford to stay behind this new way of educating health and social care students in the modernizing education. The real challenge will be to see IPE is securely embedded in higher education programmes and not being disregarded in academic drift. Turkish government also needs implementing IPE as a synergy of societal and educational policy and investment for the collaborative working. For this reason, the study suggests by raising awareness of IPE in Turkey and then develops small projects build upon European alliances of learning from the research of IPE in Europe and replica these learning programmes in Turkey. The curriculum alignment a new ways of teaching for health and social care students could be done on the selected faculties where the IPE can be tested out on a smaller scale.
Alternatif Dilde Özet: İnterdisipliner (disiplinler arası) eğitim (İPE) son 30 yılda uluslararası düzeyde öğretilmiştir. İPE dünyada sağlık ve sosyal hizmetler alanında, farklı kültür ve disiplinlerle harmanlanarak sürekli ve yaşam boyu öğrenmeyi esas alan bir uygulamadır. İPE interdisiplinler ilişkilerin anlaşılması ve profesyonelliği şekillendiren bir süreçtir. Türkiye'de dünyaya örnek olacak sağlık ve sosyal bölümleri açılmaktadır, bu bölümlerde ortak modüllerin müfredatta yer almasıyla İPE'nin destekleyici yaklaşımı pratiğe geçirilmiş olur. Buna ek olarak, güçlü bir kültürel değişiklik gerekir. Türkiye’de birçok üniversitede gerçekleştirilen teknolojik modernleşme İPE için iyi bir başlangıç noktası olabilir. Öğrenciler için önceden tasarlanmış senaryolar, elektronik öğrenme yöntemleriyle İPE pilot öğrenim programları sunulabilir. Şu anda iki İngiliz Üniversitesi (Coventry ve Sheffield) ortaklaşa İPE programlarını elektronik ortamda öğrencilerine sunmaktadır (CIPEL, 2012). Burada hedef kısa bir sürede, Türkiye’de İPE programını sunacak uzman profesyonellerin yetiştirilmesidir. İPE bireylerin ekip içerisinde etkili düşünebilme mekanizmalarını geliştirir, savunmacı bariyerlerini indirip, yeni görüşlere açık, dinamik ve enerji dolu, yansımalı düşünme metodlarını tanıştırır. Entegre olmuş sağlık ve sosyal eğitimi, öğrencilerin farklı meslekleri tanımalarına ve daha geniş boyutlu problem çözme yeteneğine ve yaşadıkları toplumun ihtiyaçlarına cevap verebilme beceri ve duyarlılığını kazandırır. Bu çalışmada Türkiye üniversitelerinde sağlık ve sosyal bakım ile ilgili eğitim veren bölümlerin, eğitimsel, toplumsal sinerji ve işbirlikçi çalışma için geleceğe yatırım olan interdisipliner eğitimini (İPE) müfredatlarına dahil etmelerinin gerekliliğini amaçlamıştır. Eğitim programlarını düzenlemeden sorumlu öğretim üyeleri ve idareciler interdisipliner eğitiminin (İPE), öğrencilerin ortak öğrenmelerini ve İPE yeterliliklerinden haberdar olmaları gerektiğini önerir. Yazının diğer odaklaştığı nokta, Türkiye'de İPE’nin farkındalığını arttırmak ve daha sonra bunu destekleyen küçük projelerin geliştirilmesini tartışmak olmuştur. Eğitimin dışında, sosyal hayatta İPE’nin bir toplumsal dayanışma, eğitimsel ilke ve işbirliği içinde çalışmaya yönelik bir yatırım olarak uygulamasına ihtiyaç duyulmaktadır.

PDF Formatında İndir

Download PDF