image.jpg

Derginin Adı: Ahi Evran Üniversitesi Kirsehir Egitim Fakültesi Dergisi
Cilt: 2007/8
Sayı: 1
Makale Başlık: FEN BİLGİSİ DERSLERİNDE BENZEŞİMLERİN (ANALOJİ) KULLANILABİLİRLİĞİNE İLİŞKİN ÖĞRETMEN ADAYLARININ GÖRÜŞLERİ VE ÖRNEKLERİ
Makale Alternatif Dilde Başlık: Alternatif dilde başlık bulunmamaktadır. There is no article title in another language.)
Makale Eklenme Tarihi: 22.03.2011
Okunma Sayısı: 139
Makale Özeti: The role of analogy in learning has been extensively investigated in science education. In these researches, using of the strategy in the several approaches has been emphasized with advantages and disadvantages. The analogies that to be an important learning and teaching tool, play important role on learning and developing of scientific ideas and concepts. The most important purpose of the using analogy is to be developed the understanding of abstract cases (phenomenon) by utilizing from concrete examples. This study, includes pre-service science teachers’ views on usability of analogies in science courses and preparation analogy based syllabus in pre-study and post-study and the investigation of analogy examples which is exactly generated by themselves on the based of context and characteristic and category during the 8 weeks period. On the beginning of the study, major information and sources was provided for the participants. The theme has been comprehensively discussed and has been done brain-storming in the meeting which has been done after their investigations. Interviews was done with participants in the before and after the study. On the result of this interviews when the views that had been remarked and analogy based syllabuses was investigated and analyzed, it has been appeared that pre-service science teachers have fairly got conscious and have developed positive attitude about usage of analogy.
Alternatif Dilde Özet: Fen eğitiminde analojinin öğrenmedeki rolü geniş ve yaygın bir şekilde araştırılmıştır. Bu araştırmalarda fen eğitiminde analoji yöntemini çeşitli yaklaşımlarla kullanmanın avantajları ve dezavantajları vurgulanmıştır. Önemli bir öğrenme ve öğretme aracı da olan analojiler, bilimsel fikir ve kavramların öğrenilmesi ve geliştirilmesinde önemli rol oynamaktadırlar. Analoji kullanımının en önemli amacı somut örneklerden yararlanarak soyut olayları (olguları) anlamayı geliştirmektir. Bu çalışma, öğretmen adaylarının çalışma öncesi ve sonrası fen derslerinde analoji kullanılabilirliği ve analoji temelli ders planı hazırlama ile ilgili görüşlerini ve 8 haftalık bir periyot süresince tamamen kendilerinin oluşturdukları analoji örneklerinin, kapsam, özellik ve kategori açısından incelenmesini kapsamaktadır. Çalışmanın başlangıcında katılımcılara analoji ve uygulamaları hakkında bilgi ve kaynaklar sağlanmış, bu kaynakları incelemelerinin sonrasındaki toplantıda konu etraflıca tartışılarak beyin fırtınası yapılmıştır. Katılımcılarla çalışma öncesi ve sonrası görüşmeler yapılmıştır. Bu görüşmeler sonucunda belirtilen görüş ve düşünceler ile analoji temelli ders planları incelenip analiz edildiğinde, öğretmen adaylarının analoji kullanımı konusunda oldukça bilinçlendikleri, olumlu tutum geliştirdikleri ortaya çıkmıştır.

PDF Formatında İndir

Download PDF