image.jpg

Derginin Adı: Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
Cilt: 2009/12
Sayı: 21
Makale Başlık: BEDEN EGİTİMİ, RESİM VE MÜZİK SEÇMELİ DERSİ ALAN ÖGRENCİLERİN TOPLUMSALLASMA DÜZEYLERİNİN KARSILASTIRILMASI
Makale Alternatif Dilde Başlık: Alternatif dilde başlık bulunmamaktadır. There is no article title in another language.)
Makale Eklenme Tarihi: 23.03.2011
Okunma Sayısı: 6
Makale Özeti: Giris: Bu çalısmanın amacı BESYO, Resim Bölümü ve Müzik Bölümünden seçmeli hobi dersleri alan ögrencilerin toplumsallasma üzerine etkilerini (karsılastırarak) arastırmaktır. Yöntem: Bu çalısma yasları 18-24 arasında, Mugla Üniversitesinde seçmeli hobi dersleri alan (61 kisisi Beden Egitimi Dersi Seçmeli, 58 kisisi Resim Dersi Seçmeli, 49 kisisi Müzik Dersi Seçmeli toplam 171 kisidir. Bu çalısmada anket metodu kullanıldı. Bu çalısmada hangi bölüm seçmeli dersinin daha iyi toplumsallastıgı görüsüne varmak için Eysenck’in Kisilik Envanteri diye adlandırılan (Evet, Hayır-101 soruluk) bir anket kullanıldı. Elde edilen verilere SPSS for Windows programında; descriptive analizi, ANOVA ve Kruskal-Wallis testleri uygulanarak gruplar arasında p<0,05 ve p<0,01 düzeyinde karsılastırılmalar yapılmıstır. Bulgular: Seçmeli ders alan ögrenci grupları arasında toplumsallasma yönünde herhangi bir farklılık bulunamamıstır. Gruptaki bayan erkek karsılastırmasında ise psikotizm ve nörotizm arasında farklılıklar bulunmustur. Bayanların gruplar arası karsılastırmalarında farklılık bulunmamıs, erkeklerin gruplar arası karsılastırmalarında da farklılıklar tespit edilememistir. Sonuçlar: Bulgular, hiçbir seçmeli dersin toplumsallasma üzerinde etkili bir degisiklige neden olmamıstır. BES, Resim ve Müzik seçmeli hobi derslerinin ögretim amacının eksikligi ve seçmeli dersler sürelerinin kısalıgı (tek dönem) buna neden olmus olabilir.
Alternatif Dilde Özet: Alternatif dilde abstract bulunmamaktadır. (There is no abstract in another language.)

PDF Formatında İndir

Download PDF