image.jpg

Derginin Adı: Ahi Evran Üniversitesi Kirsehir Egitim Fakültesi Dergisi
Cilt: 2008/9
Sayı: 2
Makale Başlık: Türkiye’de Uygulanan Türk Edebiyatı Programı’ndaki Ölçme ve Değerlendirme Boyutu Uygulamasının Değerlendirilmesi: Bir Durum Çalışması
Makale Alternatif Dilde Başlık: Alternatif dilde başlık bulunmamaktadır. There is no article title in another language.)
Makale Eklenme Tarihi: 23.03.2011
Okunma Sayısı: 46
Makale Özeti: contemporary and productive with it’s measurement and evaluational dimention has been attracting attention, the most striking and essential innovation of the new measurement and evaluation system is that it provides applications making the student’s evaluating themselves. The aim of this research is evaluating the dimension of measurement and evaluation in new programme of Turkish Literature applying in Turkey. Moreover, it is defined as a qualitative descriptive research. During the level of data collection, semi- structured and non-orientated interviewing technique has been carried out. The research has been fulfilled with the cooperation of 16 teachers of Turkish Philology in Çanakkale in 2006-2007 Educational Term. As it is taken out from what teachers state that there have been too much measurement and evaluation observation forms in new programme of Turkish Literature. They also declare that they are unable to apply the such numerous measurement tools and methods as they are required. On the other side of the research, according to the question whether there are parts which should be omited in the measurement and evaluation department, it is considered that several problems have been experienced because of crowd in class size as it is quite difficult to apply group work in crowded classes. When we glance at the answer to the question whether they apply alternative measurement and evaluation approach, we meet the common idea that it is essential either to restart to apply the ex-programme or to train the teachers widely about the target point.
Alternatif Dilde Özet: Ülkemizde eğitim sistemimize daha çağdaş ve verimli bir görünüm ve içerik kazandırmayı amaçlayan yeni Türk Edebiyatı Programı ölçme ve değerlendirme boyutuyla dikkat çekicidir. Yeni ölçme ve değerlendirme uygulamalarında göze çarpan en önemli değişiklik öğrencinin kendini değerlendirmesini sağlayan uygulamalardır. Araştırmamızın amacı; Türkiye’de uygulanan yeni Türk Edebiyatı Programı’nın Ölçme ve Değerlendirme boyutunun değerlendirilmesidir. Yaptığımız araştırma betimsel türde nitel bir çalışmadır. Araştırmanın verilerinin toplanması aşamasında yarı yapılandırılmış ve yönlendirici olmayan görüşme tekniği kullanılmıştır. 2006–2007 öğretim yılında Çanakkale ilinde bulunan beş lisede 16 Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni ile araştırma gerçekleştirilmiştir. Görüşmelerden elde edilen sonuçlara göre; öğretmenler yeni programda ölçme ve değerlendirme ile ilgili gözlem formlarının gerektiğinden fazla olduğunu belirtmişlerdir. Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenleri çok sayıdaki ölçme araç ve yöntemlerini doğru ve olması gereken şekilde kullanamadıklarını ifade etmişlerdir. Ölçme ve değerlendirme bölümünde olmaması gereken bölüm olup olmadığı hakkındaki soruya verilen cevaplara göre ise; sınıf mevcutlarının kalabalık olmasından kaynaklanan sıkıntıların yaşandığı görülmektedir. Öğretmenler sınıf mevcutları kalabalık olduğu için grup çalışmalarını uygulamakta zorlandıklarını belirtmişlerdir. Alternatif ölçme ve değerlendirme yaklaşımlarını kullanıp kullanmadıkları hakkında soruya verilen cevaplar ise; eski programa geri dönülmesi ya da yeni program konusunda öğretmenlere daha geniş bir bilgilendirme yapılması gerektiği şeklindedir.

PDF Formatında İndir

Download PDF