image.jpg

Derginin Adı: Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
Cilt: 2009/12
Sayı: 21
Makale Başlık: TAM ZAMANINDA STOK YÖNETİMİ (JUST-IN-TIME) FELSEFESİNİN HASTANE İSLETMELERİNE UYGULANABİLİRLİGİ VE BİR ÜNİVERSİTE HASTANESİ ÖRNEGİ
Makale Alternatif Dilde Başlık: Alternatif dilde başlık bulunmamaktadır. There is no article title in another language.)
Makale Eklenme Tarihi: 23.03.2011
Okunma Sayısı: 15
Makale Özeti: Problem: Hastane isletmeleri için stok yönetimi ve tedarik sistemi, toplam maliyetlerin yaklasık %30-40’ını olusturmaktadır. Özellikle kamu hastanelerinde, artan finansman açıklarından dolayı bu maliyetlerin etkisi daha yogun hissedilmekte; teknoloji, çalısma sermayesinin etkin kullanılması istegi, yasal zorunluluklar, ilgili tüm süreçler ve bu süreçleri olusturan alt sistemlerde denetim ve tam kontrol istegi hastane yönetimlerini yeni açılım arayıslarına yöneltmistir. Çalısma sermayesinin daha etkin kullanılması ise ancak dogru kurgulanmıs, esnek ve gelisime açık bir stok yönetimi sisteminin otomasyon bilgi sistemi ile bütünlestirilmesiyle saglanabilecektir. Arastırmanın Amacı: Bu çalısma, hastane isletmelerindeki malzeme yönetim sistemlerinde, 2007 yılı Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Saglık Uygulama Tebligi (SUT) geregince ürün çesitliligindeki olagan artıstan dolayı olusabilecek yönetim zorluklarını ortadan kaldırabilmek için stok kontrol metotlarını öncelik matrisleri yöntemiyle (analitik hiyerarsi süreci) ele alarak maliyet avantajı yaratabilecek metodun seçilebilmesi açısından bir sektör uygulaması ile yol göstermeyi hedeflemektedir. Yöntem: Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi malzeme ve hizmet yönetimi birimi verileri kullanılarak mevcut ve alternatif stok kontrol metotları öncelik matrisleri yöntemiyle karsılastırılmıstır. Bulgular ve Sonuçlar: Hastane isletmelerinde ürün çesitliligindeki olagan artıstan dolayı yönetim güçlügü yasanan malzeme grupları için Tam Zamanında Stok Yönetimi felsefesinin zaman, maliyet, kabul edilebilirlik ve uygulama kolaylıgı açısından daha etkin oldugunu ortaya koymustur. Öneriler: Hastane isletmelerinde malzeme yönetimi sürecine adaptasyonu ile isleyiste ve kontrolde zorluklar yasanabilecek malzeme gruplarına karsı, ürünün degerini artırmayan tüm unsurları israf olarak kabul eden JIT felsefesi etkili bir stok kontrol sistemi olusturulabilmesi açısından yararlı olacaktır.
Alternatif Dilde Özet: Alternatif dilde abstract bulunmamaktadır. (There is no abstract in another language.)

PDF Formatında İndir

Download PDF