image.jpg

Derginin Adı: Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
Cilt: 2009/12
Sayı: 21
Makale Başlık: KIRSAL KESİMDE VE KENTLERDE YASAYAN AİLELERİN DAYANIKLI TÜKETİM MALLARI SATIN ALMA KARARLARININ KARSILASTIRILMASINA YÖNELİK BİR ARASTIRMA
Makale Alternatif Dilde Başlık: Alternatif dilde başlık bulunmamaktadır. There is no article title in another language.)
Makale Eklenme Tarihi: 23.03.2011
Okunma Sayısı: 12
Makale Özeti: Problem Durumu: Bu çalısmada, kırsal ve kentsel yerlesim bölgelerinde yasayan aileler arasında satın alma kararını veren bireyler ve bu bireylerin rolleri açısından farklılık olup olmadıgı incelenmektedir. Satın alınan mallar çok çesitli olabilecegi için arastırma dayanıklı tüketim malları ile sınırlandırılmıstır. Arastırmanın Amacı: Bu arastırmanın amacı, dayanıklı tüketim malları için satın alma kararının verilmesi asamasında kırsal kesimde yasayan aileler ile kentlerde yasayan aileler arasında farklılık olup olmadıgını belirlemektir. Bu amaca yönelik olarak, bu çalısmada, satın alma kararını veren kisi, satın alma yeri ve satın alma sekli açısından kırsal ve kentsel yerlesim bölgelerinde yasayan ailelerin birbirinden farklılasıp farklılasmadıgı irdelenmistir. Yöntem: Çalısmada yüz yüze anket yöntemiyle alan arastırması gerçeklestirilmistir. Bulgular ve Sonuçlar: Satın alma kararını veren bireyi ve etkisini tespit etmeye yönelik olarak düzenlenmis birinci hipotezin analizi sonucunda, annenin etkisinin ve anne-baba birlikte karar verme durumunun yerlesim yerlerine göre farklılık gösterdigi ve bu iki degiskenin kentsel yerlesim yerlerinde daha fazla etkili oldugu ortaya çıkmaktadır. kinci hipotezde, yerlesim yerlerine göre ailelerin dayanıklı tüketim mallarını satın aldıgı yerlerin farklı olup olmadıgı incelenmis ve yapılan analiz sonucunda kırsal kesim ile kentsel kesimde yasayan aileler arasında bir farklılık tespit edilmistir. Kırsal kesimde yasayan aileler departmanlı magazalardan daha az alısveris yaparken, çogunlukla imalatçı firma ve bayilerden alısveris yapmaktadır. Kentlerde yasayan aileler ise, imalatçılar, bayiler ve departmanlı magazalardan alısveris yapmaktadırlar. Ailelerin dayanıklı tüketim mallarını satın alma sekli ile yasadıkları yerlesim yerleri arasında bir iliskinin olup olmadıgını tespit etmeye yönelik hazırlanmıs üçüncü hipotezde, kırsal yerlesim yerlerinde insanların daha çok taksitli alısverisi tercih ettikleri kentsel yerlesim yerinde ise buna ek olarak tüketicilerin kredi kartıyla alısveris yaptıgı sonucuna ulasılmıstır. Öneriler: Kentsel kesimde yasayan ailelere iliskin üretim ve pazarlama faaliyetlerinde evin hanımının (anne) ihtiyaç, istek ve beklentileri göz ardı edilmemelidir. Kırsal ve kentsel kesimlerde yasayan ailelerin dayanıklı tüketim mallarını satın aldıkları yer ve satın alma sekli çok önemlidir. sletmeler buna uygun dagıtım ve tutundurma faaliyetlerine agırlık vermelidir.
Alternatif Dilde Özet: Alternatif dilde abstract bulunmamaktadır. (There is no abstract in another language.)

PDF Formatında İndir

Download PDF