image.jpg

Derginin Adı: Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
Cilt: 2009/12
Sayı: 21
Makale Başlık: İSLETMELERDE KURUMSAL YÖNETİM ANLAYISI VE MUHASEBE BİLGİ SİSTEMİ İLİSKİSİ: İMKB–100 SİRKETLERİ ÜZERİNE AMPİRİK BİR ARASTIRMA
Makale Alternatif Dilde Başlık: Alternatif dilde başlık bulunmamaktadır. There is no article title in another language.)
Makale Eklenme Tarihi: 23.03.2011
Okunma Sayısı: 61
Makale Özeti: Problem Durumu: Son yıllarda yasanan uluslararası finansal krizler sermaye piyasalarına olan güvenin sarsılmasına neden olmustur. Kurumsal yönetim anlayısı, isletmelerin güvenilir ve saglam kurumlar haline gelebilmesi ve kaybedilen piyasa güveninin geri kazanılabilmesini saglamak amacıyla gelistirilmistir. sletmeler, güvenilir ve saglam yapılar olusturabilmek için çok iyi organize edilmis ve iyi isleyen bilgi sistemlerine ihtiyaç duyarlar. sletme bilgi sistemleri içerisinde en önemlisi ise muhasebe bilgi sistemi (MBS)’dir. Muhasebe bilgi sistemi, kurumsal yönetim anlayısının gelisiminde ve bu yönde gerekli önlemlerin alınmasında ve ayrıca uygulama sonuçlarının ilgililere sunumunda önemli görevler üstlenmektedir. Arastırmanın Amacı: Bu çalısmanın amacı, isletmelerde kurumsal yönetim anlayısı ile muhasebe bilgi sistemi arasındaki iliskiyi istatistiki olarak ortaya koymak ve açıklamaktır. Bunun için, MKB-100 endeksteki sirketler üzerinde ampirik bir çalısma gerçeklestirilmistir. Yöntem: Çalısma ile ilgili veriler anket teknigi ile MKB–100 endekste, 01.04.2008– 31.07.2008 dönemi arasında faaliyet gösteren sirketlerin yöneticilerinden elde edilmistir. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler ve korelasyon analizleri kullanılmıstır. Bulgular ve Sonuç: Arastırmanın sonucunda, muhasebe bilgi sistemi ile kurumsal yönetim anlayısı arasında istatistiki olarak pozitif yönlü güçlü bir iliski bulunmustur. Ayrıca muhasebe bilgi sisteminin “Raporlama lkesi”, Örgüt Yapısı lkesi”, Açıklık ve Anlasılabilirlik lkesi” ve “Veri Biriktirme ve sleme lkesi” ile kurumsal yönetim anlayısı ilkeleri arasında istatistiki olarak pozitif yönlü güçlü bir iliski tespit edilmistir. Öneriler: Arastırma sonucunda kurumsal yönetim anlayısı ile muhasebe bilgi sistemi arasında önemli derecede pozitif yönlü bir iliskinin varlıgı tespit edilmistir. Bu kapsamda isletmelerde kurumsal yönetim anlayısının basarılı bir sekilde uygulanması ve yasanan sorunlara çözümler sunulabilmesi amacıyla muhasebe bilgi sistemine önem verilmesi gerekmektedir. Zira muhasebe bilgi sistemi ve kurumsal yönetim anlayısı etkin bir yönetim için karsılıklı güç olusturmaktadırlar.
Alternatif Dilde Özet: Alternatif dilde abstract bulunmamaktadır. (There is no abstract in another language.)

PDF Formatında İndir

Download PDF