image.jpg

Derginin Adı: Eğitim ve Bilim
Cilt: 2012/37
Sayı: 166
Makale Başlık: İlköğretim Öğretmenlerinin BT Okuryazarlık Düzeyleri ve BT’yi Öğretim ve Mesleki Gelişim Amaçlı Kullanımlarının İncelenmesi
Makale Alternatif Dilde Başlık: Alternatif dilde başlık bulunmamaktadır. There is no article title in another language.)
Makale Eklenme Tarihi: 2.12.2014
Okunma Sayısı: 2
Makale Özeti: Araştırmada, ilköğretim okullarında görev yapan öğretmenlerin Dinamik BT Okuryazarlık Modeline göre bilgi teknoloji­leri (BT) okuryazarlık düzeyleri ve BT’yi öğretim ve mesleki gelişim amaçlı kullanımları incelenmiştir. Tarama modeli ile gerçekleştirilen bu araştırmaya Ankara ilinde 22 okulda görev yapmakta olan 459 öğretmen katılmıştır. Öğretmenlerin BT okuryazarlıkları, Dinamik BT Okuryazarlık Modelindeki 6 faktör olan problem çözme, analiz ve üretim, iletişim ve metabilişsel, temel bilgi teknoloji­leri, bilgi ve internet, sürdürebilme ve transfer edebilme becerilerini kapsayan bir ölçek ile belirlenmiştir. Bu ölçek geçerlik ve güvenirlik ça­lışmaları yapılarak ilk defa Türkçe’ye uyarlanmıştır. Araştırma sonucunda ilköğretim öğretmenlerinin çoğunluğunun BT’yi öğretim amaçlı 1-3 yıldır kullandıkları ve BT’den mesleki gelişim sağlama amacıyla sıklıkla yararlandıkları belirlenmiştir. Aynı zamanda BT’yi öğretim amacıyla uzun süredir ve mesleki gelişim amaçlı sıklıkla kullanan öğretmenlerin, BT okuryazarlık düzeylerinin anlamlı bir biçimde daha yüksek olduğu da belirlenmiştir.
Alternatif Dilde Özet: Alternatif dilde abstract bulunmamaktadır. (There is no abstract in another language.)

PDF Formatında İndir

Download PDF