image.jpg

Derginin Adı: iojes
Cilt: 2009/1
Sayı: 1
Makale Başlık: Müfettişlerin Rehberlik Rollerini Rehber Öğretmenler Değerlendiriyor
Makale Alternatif Dilde Başlık: Alternatif dilde başlık bulunmamaktadır. There is no article title in another language.)
Makale Eklenme Tarihi: 18.01.2011
Okunma Sayısı: 43
Makale Özeti: This research was conducted to evaluate the realization level of primary school supervisors’ guidance role in different variables according to opinions of guidance teachers. Nonparametric tests of Kruskal Wallis and Mann Whitney U Tests were used to get results from the measurement device which was applied to 137guidance teachers in Istanbul. It was found that graduates of Psychological Counseling and Guidance and Educational Programs and Teaching departments of education faculties are more competent in this field than graduates of other departments. For supervisors to supervise guidance teachers better, it was suggested that they should have been graduated from Education Faculties’ related fields or they should have a Master’s Degree in the field of guidance. Moreover, if they haven’t any education in the field of guidance, organizing in-service training courses towards eliminating their deficiencies in the field and gathering teachers’ evaluations about supervisors can be suggested according to the results of the study.
Alternatif Dilde Özet: Bu araştırma, ilköğretim müfettişlerinin rehberlik rollerini gerçekleştirme düzeylerinin bazı değişkenler açısından rehber öğretmen görüşlerine göre değerlendirilmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmacı tarafından geliştirilen ve İstanbul ilinde görev yapan 137 rehber öğretmene uygulanan ölçme aracından elde edilen verilere ilişkin nonparametrik testlerden Kruskal Wallis ve Mann Whitney U Testleri kullanılmıştır. Eğitim Fakültesi PDR (Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik) ve EPÖ (Eğitim Programları ve Öğretim) mezunu rehber öğretmenlerin diğer mezunlara göre bu alanda daha yeterli oldukları bulunmuştur. Müfettişlerin rehberlik gibi özel bir alanın öğretmenlerini teftiş edebilmeleri için Eğitim Fakültelerinin ilgili alanından eğitim almış olmaları, alandan gelmeyen müfettişlerin ise bu eksiklikleri telafi etmek üzere rehberlik ve psikolojik danışma alanında yüksek lisans yapmaları ya da daha kısa süreli çözüm önerisi olarak müfettişlerin rehberlik konusunda üniversitelerin ilgili bölüm öğretim elemanlarından hizmet içi eğitim yoluyla veya kurslar düzenlenerek bu eksiklerinin kapatılması ve öğretmenlerin müfettişi değerlendirmelerine yer verilerek müfettişlerin performans değerlendirilmesinde kullanılması gibi bir takım öneriler getirilmiştir.

PDF Formatında İndir

Download PDF