image.jpg

Derginin Adı: iojes
Cilt: 2014/6
Sayı: 3
Makale Başlık: Development of Mathematics Achievement Goal Orientation Scale (MAGOS): Validity and Reliability Study
Makale Alternatif Dilde Başlık: Matematik Başarı Yönelimleri Ölçeği’nin Geliştirilmesi (MBYÖ): Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması
Makale Eklenme Tarihi: 13.12.2014
Okunma Sayısı: 4
Makale Özeti: The present study aims to develop a valid and reliable instrument for measuring students' mathematics achievement goal orientation. The participants were 356 high school students studying in Diyarbakir in 2013-2014 Education Year Spring Semester. Expert opinion was consulted with regard to the scale's content and face validity. Exploratory Factor Analysis (EFA) and Confirmatory Factor Analysis (CFA) were performed in order to measure the scale's construct validity. As a result of EFA, a 25-item and a four-factor structure, which explains 51.15% of the total variance was obtained. The emerging factors were named learning approach, performance approach, learning avoidance and performance avoidance. The findings obtained CFA indicated that the 25 items and four-factor structure related to Mathematics Achievement Goal Orientation Scale (MAGOS) have satisfactory goodness of fit indices. As for the criterion related validity, the calculation of correlation between students' scores obtained from the MAGOS and mathematics achievement scores reported findings similar to the ones in the literature. The scale's reliability coefficients were calculated by means of Cronbach Alpha and composite reliability methods. The reliability analysis showed that the Cronbach Alpha coefficients were .85, .78, .71 and .67 for learning approach, performance approach, learning avoidance and performance avoidance subscales respectively. On the other hand, the composite reliability coefficients were .80, .66, .57 and .52 for learning approach, performance approach, learning avoidance and performance avoidance subscales respectively. In order to determine the discriminatory power of the MAGOS items corrected item total correlation was calculated. The findings of the item analyses showed that item total correlation range between .37 and .68 and all of the items in the scale were discriminatory. In light of these findings it could be argued that the scale is reliable and valid and can be used in order to test students' mathematics achievement goal orientation.
Alternatif Dilde Özet: Bu araştırmada öğrencilerin matematik başarı yönelimlerini geçerli ve güvenilir olarak ölçmeye olanak tanıyacak bir ölçme aracının geliştirilmesi amaçlanmaktadır. Araştırma, 2013-2014 Eğitim Öğretim Yılı Bahar Dönemi’nde Diyarbakır il merkezinde toplam 356 lise öğrencisi üzerinde yürütülmüştür. Araştırmada ölçeğin kapsam ve görünüş geçerliği için uzman görüşüne başvurulmuş, yapı geçerliği için Açımlayıcı Faktör Analizi (AFA) ve Doğrulayıcı Faktör Analizi (DFA) uygulanmıştır. AFA sonucunda toplam varyansın %51.15’ini açıklayan, 25 madde ve dört faktörden oluşan bir yapı elde edilmiştir. Ortaya çıkan faktörler; öğrenme yaklaşma (ÖY), performans yaklaşma (PY), öğrenme kaçınma (ÖK) ve performans kaçınma (PK) olarak adlandırılmıştır. DFA’dan elde edilen bulgular, Matematik Başarı Yönelimleri Ölçeğine (MBYÖ) ilişkin 25 madde ve dört faktörlü yapının yeterli uyum indekslerine sahip olduğunu göstermiştir. Ölçüt bağıntılı geçerlik çalışması kapsamında, MBYÖ ile öğrencilerin matematik başarı puanları arasındaki korelasyon hesaplanmış ve başarı yönelimlerine ilişkin literatür ile örtüşen bulgular elde edilmiştir. ÖY, PY, ÖK ve PK alt ölçeklerinin güvenirliği Cronbach Alpha ve bileşik güvenirlik yöntemleri ile incelenmiştir. ÖY, PY, ÖK ve PK alt ölçekleri için hesaplanan Cronbach Alpa güvenirlik katsayıları sırasıyla, .85, .78, .71 ve .67 olarak bulunmuştur. Bileşik güvenirlik katsayıları ise; ÖY alt ölçeği için 80, PY alt ölçeği için .66, ÖK alt ölçeği için .57 ve PK alt ölçeği için .52 olarak elde edilmiştir. Ölçekteki maddelerin ayırt ediciliğini belirlemek amacıyla düzeltilmiş madde-toplam korelasyonundan yararlanılmıştır. Madde-toplam korelasyonlarının .37 ile .68 arasında değiştiği ve ölçekte yer alan maddelerin tamamının ayırt edici olduğu belirlenmiştir. Bu bulgulara dayanarak, ölçeğin öğrencilerin matematik başarı yönelimlerini ölçmek amacıyla kullanılabilecek geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı olduğu söylenebilir.

PDF Formatında İndir

Download PDF