image.jpg

Derginin Adı: Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
Cilt: 2009/12
Sayı: 21
Makale Başlık: STRATEJİK İTTİFAK OLUSUMUNDA TEMEL YETENEKLERİN ÖNEMİ: TARİS OPET STRATEJİK İTTİFAKI BALANCED SCORECARD ÖRNEGİ
Makale Alternatif Dilde Başlık: Alternatif dilde başlık bulunmamaktadır. There is no article title in another language.)
Makale Eklenme Tarihi: 23.03.2011
Okunma Sayısı: 3
Makale Özeti: Problem Durumu: Küresellesme ile beraber 1980’li yıllardan itibaren isletmelerin faaliyet gösterdigi piyasalar önemli degisimler yasamaya baslamıstır. Buna baglı olarak cografi, ekonomik, siyasi ve kültürel sınırların ortadan kalkması ve pazarın tek bir pazara dönüsmesi söz konusu olmustur. Böyle bir ortamda isletmeler için rekabet edebilme, rekabette önde olabilme gittikçe zor bir hal almaya baslamıstır. sletmelerin rekabette önde olabilmek için rakipleri tarafından taklit edilemeyecek bazı temel yeteneklere sahip olmaları bir zorunluluk olmustur. sletmeler küresel pazarlara girebilmek ve bu pazarda rekabet avantajı kazanabilmek için ittifaklar olusturabilmektedir. Tüm isletmeler birbirlerinden farklıdır ve farklı temel yeteneklere sahiptir. Bu anlamda isletmelerin stratejik ittifak gerçeklestirirken birbirlerinin eksik yönlerini tamamlamaları söz konusu olmaktadır. Arastırmanın Amacı: Bu arastırmanın amacı isletmelerin sahip oldukları temel yeteneklerin ittifak gerçeklestirmelerindeki önemini ortaya koymaktır. Yöntem: Arastırma nitel arastırma yöntemi kullanılarak gerçeklestirilmistir. Bunun yanında arastırma isletmelerin üst düzey yöneticileri ile yapılan görüsme ve anket sonuçlarına dayalı olarak hazırlanmıstır. Veri toplamada örgütsel ve finansal performansların ölçülmesini saglayan Balanced Scorecard tekniginden faydalanılmıstır. Balanced Scorecard tekniginde dört boyut degerlendirmeye tabi tutulmustur. Bunlar Kaplan ve Norton tarafından finansal boyut, müsteri boyutu, sirket içi islevler boyutu, ögrenme ve büyüme boyutu olarak sınıflandırılmıstır. Bulgular ve Sonuç: Arastırmanın uygulama kısmında temel yeteneklerin stratejik ittifak olusumunda önem düzeyinin yüksek oldugu sonucuna ulasılmıstır. Öneriler: sletmelerin temel yeteneklerini sürekli degisen piyasa kosulları dogrultusunda yenilemesi gerekmektedir. Bu anlamda isletmeler için yeteneklerin birbirini tamamlar nitelikte olması ve yenilikleri takip edebilmesi önem arz etmektedir.
Alternatif Dilde Özet: Alternatif dilde abstract bulunmamaktadır. (There is no abstract in another language.)

PDF Formatında İndir

Download PDF