image.jpg

Derginin Adı: iojes
Cilt: 2014/6
Sayı: 3
Makale Başlık: Measurement and Evaluation Methods for Academic Progress: An Example from the U.S.A.
Makale Alternatif Dilde Başlık: Akademik İlerlemeyi Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri: Amerika Birleşik Devletleri'nden Bir Örnek
Makale Eklenme Tarihi: 13.12.2014
Okunma Sayısı: 3
Makale Özeti: This article introduces the concept of Adequate Yearly Progress (AYP), which has been used as the measure of academic progress within the context of the No Child Left Behind (NCLB) Act in the United States. After providing brief information about administering tests and reporting test results within the NCLB framework, the methods of measurement and evaluation used to determine AYP were explained. Then, methods used to develop content and achievement standards for exams were covered. The ways in which the National Assessment of Educational Progress (NAEP) has been used as a means of quality control for these standards were also presented. Finally, lessons to be learned from AYP experience were discussed.
Alternatif Dilde Özet: Bu çalışmada, Amerika Birleşik Devletleri’nin No Child Left Behind (NCLB – Hiçbir Çocuk Geride Kalmasın) kanununun uygulanmasında merkezi bir rol üstlenen Adequate Yearly Progress (AYP – Yeterli Yıllık İlerleme) kavramı açıklanmıştır. Akademik ilerlemenin ölçütü olarak kullanılan AYP, Türkiye'deki eğitimcilerin sağlam bir fikir edinebilecekleri şekilde ve güvenilir kaynaklara dayanılarak sunulmuştur. NCLB çerçevesinde öğrencilere sınav uygulanması ve sınav sonuçlarının raporlanması ile ilgili özet bilgiler verilmiş ve AYP kararlarında kullanılan ölçme ve değerlendirme yöntemleri açıklanmıştır. Sınavların içerik ve başarı düzeyi standartlarının belirlenme yöntemleri tartışılmış ve ülke çapında uygulanan National Assessment of Educational Progress (NAEP – Eğitimde İlerlemenin Ulusal Değerlendirmesi) sınavlarının bu standartların kalite kontrolleri için nasıl kullanıldığı üzerinde durulmuştur. Son olarak, AYP deneyiminden Türkiye için çıkarılabilecek dersler sunulmuştur.

PDF Formatında İndir

Download PDF