image.jpg

Derginin Adı: Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi Dergisi
Cilt: 2014/20
Sayı: 3
Makale Başlık: Öğretim Elemanlarının Değişime Uyumu Ölçeği: Türkçeye Uyarlama, Geçerlik ve Güvenilirlik Çalışması
Makale Alternatif Dilde Başlık: Faculty Change Orientation Scale: Adaptation to Turkish Language, Validity and Reliability
Makale Eklenme Tarihi: 14.12.2014
Okunma Sayısı: 1
Makale Özeti: Bu çalışmanı amacı, Türk üniversitelerinde çalışmakta olan öğretim elemanlarının örgütsel değişime uyumlarını ölçmek için kullanılabilecek ve yabancı dilde geliştirilmiş bir ölçeğin Türkçeye uyarlama çalışmalarını gerçekleştirmektir. Bu doğrultuda Kearney ve Smith (2008) tarafından geliştirilmiş olan “Faculty Change Orientation Scale’in” çevirisi yapılarak geçerlik ve güvenilirlik çalışmalarına yer verilmiştir. Orijinalinde 3 alt boyut ve 19 madde bulunan ölçeğin açımlayıcı ve tanımlayıcı faktör analizleri ile birlikte güvenilirlik çalışmaları 106 akademisyene uygulanarak yapılmıştır. Bu çalışmalar sonucunda elde edilen Türkçe ölçeğin geçerli ve güvenilir olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Alternatif Dilde Özet: The purpose of this study is to adopt an English scale, which measures faculty members’ change orientation, to Turkish language. Accordingly, translation, reliability and validity studies of Faculty Change Orientation Scale, which was developed by Kearney and Smith (2008), were carried out. The original scale consists of 3 subscales and 19 items. Turkish form of the scale was applied to 106 university instructors and exploratory, confirmatory factor analysis, along with reliability studies, were executed. As a result, Turkish form of the scale was found to be reliable and valid to measure faculty members’ change orientation.