image.jpg

Derginin Adı: Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
Cilt: 2009/12
Sayı: 21
Makale Başlık: GÜÇLENDİRİCİ LİDER DAVRANISLARI VE ÖRGÜTSEL VATANDASLIK DAVRANISI ARASINDAKİ İLİSKİNİN SOSYAL MÜBADELE KURAMINDAN HAREKETLE İNCELENMESİ
Makale Alternatif Dilde Başlık: Alternatif dilde başlık bulunmamaktadır. There is no article title in another language.)
Makale Eklenme Tarihi: 23.03.2011
Okunma Sayısı: 13
Makale Özeti: Problem Durumu: Son 20 yıldır akademisyenler örgütsel vatandaslık davranısının belirleyicileri ve sonuçlarını arastırmaktadır. Bu kapsamda, is tatmini, örgütsel baglılık, liderlik vb. degiskenlerin örgütsel vatandaslık davranısı üzerindeki etkileri incelenmistir. Buna ragmen, bu alanda güçlendirme ve örgütsel vatandaslık davranısı iliskisini inceleyen kuramsal ve görgül çalısmaların çok sınırlı oldugu söylenebilir. Arastırmanın Amacı: Bu çalısmanın amacı, Sosyal Mübadele Kuramından yararlanarak güçlendirici lider davranıslarının örgütsel vatandaslık davranısı üzerindeki etkilerini incelemektir. Yöntem: Çalısma ile ilgili veriler, Antalya Bölgesi’ndeki 280 otel isgöreninden olusan bir örneklemden anket aracılıgıyla elde edilmistir. Verilerin analizinde, tanımlayıcı istatistikler, korelasyon ve regresyon analizleri ve bagımsız-örneklem t testi kullanılmıstır. Bulgular ve Sonuç: Güçlendirici lider davranısları genel olarak, örgütsel vatandaslık davranısı ve boyutlarını etkilemektedir. Bu noktada, güçlendirici lider davranıslarının örgütsel vatandaslık davranısının önemli belirleyicilerinden biri oldugu söylenebilir. Ayrıca, medeni durum ve cinsiyet örgütsel vatandaslık davranısını etkileyen önemli degiskenlerdir. Buradan, evli isgörenlerin ve kadınların daha fazla örgütsel vatandaslık davranısı gösterdikleri anlasılmaktadır. Öneriler: Güçlendirici lider davranısları, isgörenlerin anlam, öz yeterlilik, hür irade ve etki ile ilgili algılamalarını degistirme konusunda otel yöneticilerine yararlı olacaktır.
Alternatif Dilde Özet: Alternatif dilde abstract bulunmamaktadır. (There is no abstract in another language.)

PDF Formatında İndir

Download PDF