image.jpg

Derginin Adı: Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
Cilt: 2009/12
Sayı: 22
Makale Başlık: TÜRKİYE’DE İÇ TURİZM KAVRAMI ve İÇ TURİZMDE ÖNEMLİ BİR DESTİNASYON OLAN AYVALIK’TA MÜSTERİ ARZ VE TALEBİNE YÖNELİK AMPİRİK BİR ARASTIRMA ISIGINDA GELİSTİRME STRATEJİLERİ
Makale Alternatif Dilde Başlık: Alternatif dilde başlık bulunmamaktadır. There is no article title in another language.)
Makale Eklenme Tarihi: 24.03.2011
Okunma Sayısı: 29
Makale Özeti: Problem Durumu: ç turizme gereken önemin verilmemesinin olumsuz sonuçlarının belirginlesmesi, konunun daha çok gündeme gelmesine neden olmus, acenta ve otellerin çabaları ile vatandaslar bayram ve tatillerde seyahat olanaklarından yararlanmaya baslamıstır. Ama yine de ülkemizde iç turizme katılabilecek daha büyük bir kitle bulunmaktadır. Daha fazla kisinin seyahat edip kendi kültürünü tanıması ülkeyi her açıdan daha iyi seviyelere tasıyacaktır. Bu amaca ulasabilmek için iç turizm konusunda tüm sektörün daha koordineli bir sekilde uzun vadeyi gözeterek çalısması gerekmektedir. Arastırmanın Amacı: Ulusal anlamda iç turizmde önemli bir turistik marka imajına sahip Ayvalık’ta iç turizm potansiyeli ile ilgili taraflar (arz ve talep edenler-konaklama isletme sahipleri ve yerli turistler) üzerinde ampirik bir arastırma yapılarak, sonuçları çalısmada degerlendirilmistir. Yöntem: Bu örneklemde; arz ve talep yönünden genis kapsamlı bir arastırma öngörülmüs ve yörede iç turizm potansiyelinin yeniden canlandırılması için yeni stratejiler ortaya çıkarılmıstır. Ayrıca, çalısmada; turistik ürün gelistirme ve çesitlendirme sürecinde Ayvalık’ın mevcut turizm degerlerine ve müsteri profiline atıfta bulunularak bu dokunun yeni ürünlerle desteklenmesi üzerinde durulmustur. Bulgular ve Sonuçlar: ç turizmde önemli bir destinasyon olan Ayvalık’ta iç turizmle ilgili yaptıgımız arastırma sonucunda; turistik ürünü arz ve talep edenler arasında ciddi farklılıklar tespit edilmistir. Örnegin turistik ürünü arz edenler; önemli sorunları “egitimli personel eksikligi, sezonun kısa olması, alt yapı sorunları ve bir turizm çatı örgütü eksikligi” olarak belirlemistir. Turistik ürünü talep edenler ise; “yeteri kadar 4-5 yıldızlı otel olmaması, eglence vb. hizmetlerin yetersiz olması ve yöreye ulasım kolaylıklarının saglanmaması” olarak belirlemistir. Öneriler: Arastırma sonuçları çerçevesinde belirledigimiz öneriler ise; yörenin daha çok tanıtımının yapılması, bir turizm çatı örgütünün kurulması, egitilmis kalifiye personel istihdamının saglanması ve alt yapı yatırımlarına öncelik verilmesi noktalarında toplanmaktadır.
Alternatif Dilde Özet: Alternatif dilde abstract bulunmamaktadır. (There is no abstract in another language.)

PDF Formatında İndir

Download PDF