image.jpg

Derginin Adı: Ahi Evran Üniversitesi Kirsehir Egitim Fakültesi Dergisi
Cilt: 2009/10
Sayı: 3
Makale Başlık: Fen ve Teknoloji Öğretmenlerinin Bilimin Doğası Hakkındaki Görüşleri
Makale Alternatif Dilde Başlık: Alternatif dilde başlık bulunmamaktadır. There is no article title in another language.)
Makale Eklenme Tarihi: 27.03.2011
Okunma Sayısı: 56
Makale Özeti: Bu araştırma, fen ve teknoloji öğretmenlerinin bilimin doğasına yönelik görüşlerinin saptanması amacıyla gerçekleştirildi. Araştırmanın verileri daha önce Aikenhead, Ryan ve Fleming (1989) tarafından geliştirilen Bilim, Teknoloji ve Toplum Üzerine Görüşler (Views on Science Technology and Society, VOSTS) anketi kullanılarak ve yarı-yapılandırılmış görüşmeler yoluyla toplandı. Anketten elde edilen verilerin betimsel analiz yapılarak yüzde ve frekans olarak verilmiş ve görüşmelerden elde edilen veriler kodlanarak içerik analizi yapıldı. Analizler sonucunda; bilimin tanımı, gözlemlerin doğası, bilimsel bilginin değişkenliği, önerme, kuram ve yasaların yapısı ve bilimsel yöntemle ilgili olarak fen ve teknoloji öğretmelerinin yetersiz ve yanlış bir takım görüşlere sahip oldukları görüldü.
Alternatif Dilde Özet: This investigation was practiced by the aim of identifying the views of the science and technology teachers on the nature of science. Data in this research were collected by using the questionnaire “Views on Science Technology and Society (VOSTS)” improved by Aikenhead, Ryan and Fleming (1989) and by semi-structured views. Content analysis of data obtained by the questionnaire was done by coding data, which was given as a percentage and frekans, and by coding data, which was obtained via interviews. As a result of these analyses, it is realized that science and technology teachers have wrong or insufficient knowledge concerning the definition of science, the nature of observations, the tentativeness of scientific knowledge, the structure of hypotheses, theories and laws, and the scientific method.

PDF Formatında İndir

Download PDF