image.jpg

Derginin Adı: International Journal of Environmental and Science Education
Cilt: 2006/1
Sayı: 2
Makale Başlık: Determination of Elementary Students’ Level of Knowledge and Misconceptions about Greenhouse Effect
Makale Alternatif Dilde Başlık: İlköğretim Öğrencilerinin Sera Etkisi Hakkındaki Bilgi Düzeylerinin Ve Kavram Yanılgılarının Tespit Edilmesi
Makale Eklenme Tarihi: 15.02.2015
Okunma Sayısı: 1
Makale Özeti: Aim of this study is determination of elementary students’ knowledge levels and misconceptions about subject of greenhouse effect. The study has been conducted in 319 students who are randomly chosen from 6th, 7th and 8th classes in five elementary schools in Kayseri in Turkey. To obtain adequate data about the greenhouse effect knowledge level of the students, the literature has been reviewed and a scale has been developed. This scale is likert type and consists of 36 expressions. The reliability coefficient of scale was calculated α=.87. As a result of obtained findings, it has been determined that knowledge levels about greenhouse effect of the students are too low and there is no statistical important difference between classes. Besides, it was determined that lots of students have these misconceptions; “As the greenhouse effect increases, the incidence of skin cancer would increase (46%); becoming thinner the ozone layer will cause an increase in greenhouse effect (37%);.”
Alternatif Dilde Özet: Bu araştırma, ilköğretim öğrencilerinin sera etkisi konusundaki bilgi düzeylerini ve kavram yanılgılarını belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini, Kayseri ilinden rasgele seçilmiş 5 ilköğretim okulundaki 6., 7. ve 8. sınıflarda öğrenim gören 319 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama amacıyla, literatürden yararlanılarak sera etkisi ile ilgili bir ölçek geliştirilmiştir. Bu ölçek 3’lü likert tipte olup 36 ifadeden oluşmaktadır. Ölçeğin güvenirlik katsayısı α= .87 olarak hesaplanmıştır. Elde edilen bulgular sonucunda öğrencilerin sera etkisi hakkındaki bilgi düzeylerinin çok düşük olduğu ve sınıflar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık olmadığı tespit edilmiştir. Ayrıca, birçok öğrencinin büyük oranlarda “Sera etkisi artarsa, daha çok insan cilt kanserine yakalanacaktır (%46); Ozon tabakasındaki incelme, sera etkisini daha da artıracaktır (%37); gibi kavram yanılgılarına sahip oldukları belirlenmiştir.

PDF Formatında İndir

Download PDF