image.jpg

Derginin Adı: Kastamonu Üniversitesi Kastamonu Eğitim Dergisi
Cilt: 2014/22
Sayı: 3
Makale Başlık: COMPARING CHEMISTRY STUDENT TEACHERS’ CONCEPTIONS TOWARD OZONE LAYER: TURKEY AND GERMANY SAMPLES
Makale Alternatif Dilde Başlık: KİMYA ÖĞRETMEN ADAYLARININ OZON TABAKASINA YÖNELİK KAVRAMLARININ KARŞILAŞTIRLMASI: TÜRKİYE ALMANYA ÖRNEĞİ
Makale Eklenme Tarihi: 17.02.2015
Okunma Sayısı: 1
Makale Özeti: This study is aimed to analyze conceptions of student teachers who receive education from Turkey and Germany, toward ozone layer by comparing them according to several variables. Sample of the study is composed of 78 student teachers of chemistry who received education in three universities from three different cities in Turkey and 72 student teachers of chemistry who received education in different universities of Hessen and Baden-Württemberg States of Germany in 2012-2013. This research, which was carried out in order to detect student chemistry teachers’ levels of conception toward environmental chemistry, is a descriptive research carried out with comparative study method. To collect data, open-ended questionnaire which was composed of four questions and likert scale about ozone layer was used. SPSS 17,0 package program was used to analyze data. No meaningful statistical differences detected between the ranks of student teachers (101 female and 68 male) depending on the gender based on Mann-Whitney U analyze results(U= 3425,000; p=0,977; p>,05) which was applied in order to determine whether there were any meaningful differences between male and female student teachers’ questionnaire ranks or not. When results of Mann-Whitney U which was applied in order to detect were analyzed, it was seen that there was a meaningful difference between students’ questionnaire ranks depending on the country in which they received education(U= 3,425,000; p=0,977; p>,05).
Alternatif Dilde Özet: Bu Çalışmanın amacı, Türkiye ve Almnya’da eğitim gören kimya öğretmen adaylarının ozon tabakasına yönelik kavramsal anlama düzeylerininm karşılaştırılmasıdır. Çalışmanın örneklemini 2012-2013 eğitim-öğretim yılında Türkiye’nin farklı Bölgelerinde bulunan üç üniversitenin öğretmenlik programında öğrenim gören 78 Kimya öğretmen adayı ve Almanya’da Hessen ve Baden-Württemberg Eyaletlerinde farklı üniversitelerde öğretmenlik programında öğrenim gören 72 kimya öğretmen adayı oluşturmaktadır. Öğretmen adaylarının çevre kimyasına yönelik kavramsal düzeylerini belirlemek amacıyla yapılan bu araştırma, mevcut bir durumu betimlemeye ve buna bağlı olarak değişkenlerin (cinsiyet ve eğitim aldıkları ülke) birbiriyle ne seviyede ilişkili olduğunu belirlemeye yönelik olması nedeniyle genel tarama özelliği taşıyan tarama modelinde betimsel bir çalışmadır. Bu çalışmada Ozon Tabakası ile ilgili kavramların öğretmen adayları tarafından algılanma düzeylerinin belirlenmesi amacıyla Selvi (2007) tarafından hazırlanan likert tipi anket ve dört sorudan oluşan açık uçlu anket kullanılmıştır. Verilerin istatistiksel analizi için SPSS 17,0 paket programı kullanılmıştır. erkek ve bayan öğretmen adaylarının anket puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık olmadığı görülmektedir (U= 3425,000; p=0,977; p>,05). Mean ranks dikkate alındığında erkek öğretmen adaylarının bayan öğretmen adaylarına göre istatistiksel başarılar bakımından daha yüksek bir ortalamaya sahip oldukları söylenebilir. Fakat bu farkın istatistiksel olarak anlamlı bir fark için yeterli olmadığı söylenebilir. öğretmen adaylarının anketten aldıkları puanlarının bulundukları ülkelere göre ise anlamlı bir farklılık gösterdiği görülmektedir (U= 3425,000; p=0,977; p>,05). Mean ranks dikkate alındığında Alman öğretmen adaylarının Türk öğretmen adaylarına göre istatistik başarılar bakımından daha yüksek bir ortalamaya sahip oldukları açıkça görülebilir.

PDF Formatında İndir

Download PDF