image.jpg

Derginin Adı: Kastamonu Üniversitesi Kastamonu Eğitim Dergisi
Cilt: 2014/22
Sayı: 1
Makale Başlık: BİR DERSE YÖNELİK DUYUŞSAL GİRİŞ ÖZELLİKLERİNİN BELİRLENMESİ : BİR ÖLÇME MODELİ ÖNERİSİ
Makale Alternatif Dilde Başlık: DETERMINATION OF AFFECTIVE ENTRY CHARACTERISTICS FOR A PARTICULAR COURSE : A MEASUREMENT MODEL SUGGESTION
Makale Eklenme Tarihi: 20.02.2015
Okunma Sayısı: 2
Makale Özeti: Bu araştırmanın amacı, duyuşsal giriş özelliklerinin ölçülmesinde bir derse yönelik ilgi, tutum ve akademik özgüvenin yer aldığı bir ölçme modeli önermek ve modeli sınamaktır. Araştırma eğitim fakültesine devam eden 186 birinci sınıf öğrencisi ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmada ilk olarak, eğitim bilimine giriş dersine yönelik ilgi, tutum ve akademik özgüveni (gizil değişkenler) ölçmek için gözlenen değişkenler (maddeler) yazılmıştır. İkinci aşamada gözlenen değişkenlerin (maddelerin) boyutları belirlenmiştir. Üçüncü aşamada gizil değişkenleri (ilgi – tutum - akademik özgüven) oluşturacak gözlenen değişkenler (maddeler) seçilmiştir. Son aşamada ise model önerilmiş ve doğrulayıcı faktör analizi ile sınanmıştır. Bulgular, bir derse yönelik duyuşsal giriş özelliklerini ölçmek için bu çalışmada önerilen modelin, başka derslerde de duyuşsal giriş özelliklerini belirlemek için kullanılabileceğini göstermiştir.
Alternatif Dilde Özet: The purpose of this study is to propose and test a model that includes attitude, interest and academic self-concept in order to determine affective entry characteristics for a particular course. The study was carried out with 186 freshmen studying at the Faculty of Education. At the beginning of the research process, the observed variables were written to measure interest, attitude and academic self-concept towards the introduction to educational sciences course. Secondly, the dimensions of observed variables were determined. Thirdly, the observed variables (items) which formed the unobserved variables (interest, attitude, self-concept) were selected. Lastly, a model was proposed and tested by confirmatory factor analysis. The findings indicated that such a model is also applicable in determining affective entry characteristics for a different course.

PDF Formatında İndir

Download PDF