image.jpg

Derginin Adı: Kastamonu Üniversitesi Kastamonu Eğitim Dergisi
Cilt: 2013/21
Sayı: 4
Makale Başlık: TARİH ÖĞRETMEN ADAYLARININ TÜRK DENİZCİLİK TARİHİ İLE İLGİLİ OLAYLARIN ÖNEMİNE İLİŞKİN DÜŞÜNCELERİ
Makale Alternatif Dilde Başlık: HISTORY TEACHER CANDIDATES’ IDEAS ABOUT THE IMPORTANCE OF THE EVENTS ON THE TURKISH MARITIME HISTORY
Makale Eklenme Tarihi: 21.02.2015
Okunma Sayısı: 1
Makale Özeti: Türkler tarihin her alanında olduğu gibi denizcilik alanında da uzun bir maziye sahip olmuştur. Çaka Bey’le denizdeki en ciddi faaliyetler başlamıştır. Anadolu Selçukluları zamanında limanlar ve tersaneler kurulmuştur. Osmanlıların Karesi Beyliği’nin ilhakı ile başlayan denizcilik faaliyetleri, Kanuni Sultan Süleyman Devri’nde altın çağını yaşamıştır. XVI. Yüzyılda Müslüman elçiler hem karada hem de denizlerde Osmanlı sultanından ve aynı zamanda Müslümanların halifesinden yardım talep etmekteydiler. XVII. Yüzyıldan itibaren ise denizcilik alanında duraklama ve gerileme devri başlamıştır. Cumhuriyet devrinde ise Montrö Boğazlar Sözleşmesi ile boğazlarda Türkiye’nin hâkimiyeti gerçekleşmiştir. Bu çalışmanın amacı Tarih öğretmen adaylarının Türk Denizcilik Tarihi’nin önemine ilişkin görüşlerini tespit etmektir. Araştırma nitel araştırmadır. Öğrencilerin cevapları içerik analizine göre değerlendirilmiştir. Öğrencilerin cevaplarına bakıldığında tarih öğretmen adaylarının Türk Denizcilik Tarihi’nin en önemli olayı olarak Çanakkale Cephesi Deniz Savaşları’nı gördükleri anlaşılmaktadır.
Alternatif Dilde Özet: Turks has had long maritime history as well as all aspects of the field of history. With Çaka Bey, they started the most serious activities in the sea. During the Anatolian Seljuks period, they established ports and shipyards. Maritime activities, starting with the annexation of the principality of the Ottoman Square, was the golden age of Sultan Suleyman the Magnificent Era. After XVII. stagnation and decline period began in maritime activities. In the era of the Republic of Turkey, Turkey became the dominant power on straits with Montro agreement. The aim of this study is to determine teachers’ views on the importance of the Turkish maritime history. The research is based on a content analysis method. Students’ responses were evaluated according to content analysis.According to the teacher candidates’ answers, the most important event which chosen from the Turkish maritime history was chosen Front Sea Wars “ Dardanelles”.

PDF Formatında İndir

Download PDF