image.jpg

Derginin Adı: Kastamonu Üniversitesi Kastamonu Eğitim Dergisi
Cilt: 2013/21
Sayı: 4
Makale Başlık: ERKEN ÇOCUKLUK DÖNEMİ FEN VE MATEMATİK EĞİTİMİ İÇERİK STANDARTLARI DEĞERLENDİRME ARAÇLARININ GELİŞTİRİLMESİ (GEÇERLİK VE GÜVENİRLİK ÇALIŞMALARI)
Makale Alternatif Dilde Başlık: DEVELOPING ASSESSMENT INSTRUMENTS OF EARLY CHILDHOOD SCIENCE AND MATHEMATICS EDUCATION CONTENT STANDARDS (VALIDITY AND RELIABILITY STUDIES)
Makale Eklenme Tarihi: 21.02.2015
Okunma Sayısı: 2
Makale Özeti: Yapılan bu araştırmada, fen ve matematik eğitiminin planlı ve programlı yürütülebilmesini destekleyecek bir standartın oluşturulması amaçlanmaktadır. Bu amaca ulaşabilmek için “Erken Çocukluk Dönemi Fen Eğitimi İçerik Standartları Ölçeği – FİSÖ” ve “Erken Çocukluk Dönemi Matematik Eğitimi İçerik Standartları Ölçeği - MİSÖ” geliştirilmiştir. Geçerlik ve güvenirlik çalışması için ölçekler 60-72 aylık çocuklara uygulanmıştır. Ölçeğin geçerliği yapı geçerliğine yönelik olarak açımlayıcı faktör analizi ile güvenirliği ise Cronbach alfa katsayısı ve test-tekrar test korelasyonu ile analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda elde edilen bulgular doğrultusunda, 60-72 aylık çocuklara yönelik uygulanacak olan fen ve matematik eğitimi içerik standartları için FİSÖ ve MİSÖ’nün geçerli ve güvenilir bir değerlendirme aracı olarak kullanılabileceğini göstermektedir.
Alternatif Dilde Özet: The goal of this research is to develop a standard that can support implementation of science and mathematics education in a planned and programmed way. In order to reach this goal, “Early Childhood Science Education Content Standards Scale – SCSS” and “Early Childhood Mathematics Education Content Standards Scale – MCSS” were established. Scale validity is intended for structure construction exploratory factor with analysis, as for realibility is analyzed cronbach’s alpha index and test-retest correlation. The findings of the research indicate that since both SCSS and MCSS have validity and reliability, they can be used as assessment instruments for science and mathematics education content standards intended for 60- to 72-month-old children.

PDF Formatında İndir

Download PDF