image.jpg

Derginin Adı: Türkiye Sosyal Araştırmalar Dergisi
Cilt: 2014/3
Sayı: 3
Makale Başlık: ÖĞRETMEN ADAYLARININ “AIDS” KAVRAMI KONUSUNDAKİ BİLİŞSEL YAPILARI: BAĞIMSIZ KELİME İLİŞKİLENDİRME TESTİ ÖRNEĞİ
Makale Alternatif Dilde Başlık: Alternatif dilde başlık bulunmamaktadır. There is no article title in another language.)
Makale Eklenme Tarihi: 23.02.2015
Okunma Sayısı: 2
Makale Özeti: Bireylerin öğrenme sonucunda oluşan bilişsel yapılarını açıklamak oldukça zor olup, bu yapı ancak anahtar kavramlar hakkında düşüncelerini ortaya çıkararak bu yönde oldukça önemli veriler sağlanabilir ve bireylerin bilişsel yapıları ortaya konulabilir. Çünkü kavramlar hakkında yapılan araştırmalar bireylerin o kavramla ilgili bilişsel yapılarını ortaya çıkarmaktadır. Bu çalışmanın amacı, öğretmen adaylarının AIDS ile ilgili bilişsel yapılarını tespit etmektir. Nitel araştırma yaklaşımına göre hazırlanmıştır. Veriler 296 öğretmen adayının katılımıyla toplanmıştır. Amaçlı örneklem seçimi yapılmıştır. Verilerin toplanmasında bağımsız kelime ilişkilendirme testi kullanılmıştır. Elde edilen veriler içerik analizine göre değerlendirilerek kategorilere ayrılmıştır. Çalışmanın güvenirliğine yönelik olarak uzmanlar arası uyum katsayısı %93 olarak hesaplanmıştır. Verilerin analizinde betimsel istatistiklerden frekans değerleri verilerek tablolaştırılmıştır. Öğretmen adaylarının AIDS kavramı konusundkai bilişsel yapılarına ait model NVivo9.3 programıyla hazırlanmıştır. Analiz sonuçlarına göre, öğretmen adaylarının AIDS ile ilgili kavramsal yapılarında bağımsız kelime ilişkilendirme testiyle toplam 16 kategori belirlenmiştir. Bu kapsamda öğretmen adaylarının AIDS ile ilgili bilişsel yapılarının en fazla “AIDS’in sonuçları, AIDS’in bulaşma yolları ve AIDS’e yönelik algılar” kategorilerinde yoğunlaştığı tespit edilmiştir. Ayrıca belirlenen tüm kategorilerde öğretmen adaylarının AIDS kavramı konusunda alternatif kavramlara sahip oldukları tespit edilmiştir. Çalışma sonunda konuyla ilgili öneriler belirtilmiştir.
Alternatif Dilde Özet: Alternatif dilde abstract bulunmamaktadır. (There is no abstract in another language.)

PDF Formatında İndir

Download PDF