image.jpg

Derginin Adı: Türkiye Sosyal Araştırmalar Dergisi
Cilt: 2014/3
Sayı: 3
Makale Başlık: TÜRKÇE ÖĞRETMENİ ADAYLARININ TÜRKÇE ALAN EĞİTİMİ KİTAPLARINA İLİŞKİN GÖRÜŞLERİNİN BELİRLENMESİ: NİTEL BİR ÇALIŞMA
Makale Alternatif Dilde Başlık: Alternatif dilde başlık bulunmamaktadır. There is no article title in another language.)
Makale Eklenme Tarihi: 23.02.2015
Okunma Sayısı: 1
Makale Özeti: Eğitimin sağlıklı bir şekilde yürütülebilmesi için birtakım araç ve gereçlere ihtiyaç duyulmaktadır. Çağın koşullarına ve eğitim ortamına göre farklılık gösterebilen bu araç-gereçlerden en yaygın olanı ders kitaplardır. Kitaplar en eski ve en yaygın eğitim kaynaklarıdır. Türkçe öğretmenliği bölümlerinde son on yıldır gözle görülür bir şekilde artış olmuştur. Bu çerçevede bu bölümlerde yetişmiş öğretim elemanı ve bölümün ihtiyaçlarını karşılayacak alan kitaplarına ihtiyaç duyulmuştur. Türkçe eğitimi alanında farklı adlarla, farklı yayınevlerince pek çok kitap yayımlanmıştır. Bu araştırmanın genel amacı, Türkçe öğretmeni adaylarının Türkçe alan eğitimi kitaplarına ilişkin görüşlerinin belirlenmesidir. Türkçe öğretmeni adaylarının Türkçe alan eğitimindeki kitapların seçimine ve kitaplardan yararlanma durumlarına ilişkin görüşlerinin belirlenmesi de araştırmanın alt amaçlarıdır. Çalışmada nitel veri toplama yöntemi olarak görüşmeden yararlanılmıştır. Veriler, yarı yapılandırılmış görüşme formu aracılığıyla toplanmıştır. Katılımcılar, Çukurova Üniversitesi Türkçe Öğretmenliği Bölümü 4. sınıfta okuyan öğretmen adayları arasından amaçlı örnekleme yöntemlerinden ölçüt örneklemesi yoluyla seçilmiş 15 Türkçe öğretmeni adayıdır. Görüşmeler sonunda öğretmen adaylarından elde edilen veriler, içerik analizi yoluyla çözümlenmiştir. Öğretmen adaylarının alan eğitimiyle ilgili kitap seçerken nasıl bir yol izledikleri, nelere dikkat ettikleri, kitap seçiminde kitabın yazarının, yayınevinin, içindekiler bölümünün etkili olup olmadığı, kitap seçerken güçlüklerle karşılaşıp karşılaşmadıkları, edinmek istedikleri kitaplara nasıl ulaştıkları, kitaplardan yararlanma durumları ve sıklıkları, kitapların bölüm derslerinin programlarıyla ve içerikleriyle uygunluğuyla ilgili sorular sorulmuştur.
Alternatif Dilde Özet: Alternatif dilde abstract bulunmamaktadır. (There is no abstract in another language.)

PDF Formatında İndir

Download PDF