image.jpg

Derginin Adı: Anadolu Eğitim Liderliği ve Öğretim Dergisi
Cilt: 2013/1
Sayı: 1
Makale Başlık: DERS DENETİMİNDEKİ UYGULAMA FARKLILIKLARINA İLİŞKİN ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİ (Teachers’ Opinions About The Variance Of Class Supervision Practice)
Makale Alternatif Dilde Başlık: Alternatif dilde başlık bulunmamaktadır. There is no article title in another language.)
Makale Eklenme Tarihi: 24.02.2015
Okunma Sayısı: 2
Makale Özeti: Bu araştırmanın amacı, denetmenlerin, ders denetimindeki uygulama farklılıklarına ilişkin öğretmen görüşlerini tespit etmektir. Araştırma, 2013–2014 eğitim öğretim yılında, Düzce il merkezinde bulunan altı ilkokulda ve bu okullarda çalışan on iki öğretmenle yüz yüze görüşme yöntemiyle gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın verileri, araştırmacı tarafından hazırlanan “standartlaştırılmış açık uçlu görüşme” soruları aracılığıyla toplanmıştır. Araştırmada, nitel araştırma desenlerinden bütüncül tek durum deseni kullanılmıştır. Veriler betimsel yöntemle analiz edilmiştir. Araştırma sonunda, uygulama farklılıklarının öğretmenin monotonlaşmasını önlediği, öğretmenin her yönüyle donanımlı olmasını sağladığı, mesleki gelişimi sağladığı yönünde olumlu görüşler tespit edilmiştir. Bunun yanında, kişiye özel davranış geliştirme ve öncelikleri belirlemede sıkıntı yaşama; değerlendirme kriterlerinin tutarsızlığından kaynaklanan tereddüt sonucu kendi bildiği doğruları uygulama; izlenen eğitim politikalarındaki istikrarsızlığın ve sisteme oturtulmadan yapılan değişikliklerin denetime olan inancı sarsması; kaygı, kafa karışıklığı, özgüvenin ve motivasyonun sarsılması, kararsızlık, tedirginlik, öğretmenin kendisine olan saygısının azalması, denetmene olan güven ve saygının yitirilmesi yönünde olumsuz görüşler tespit edilmiştir.
Alternatif Dilde Özet: Alternatif dilde abstract bulunmamaktadır. (There is no abstract in another language.)

PDF Formatında İndir

Download PDF