image.jpg

Derginin Adı: Anadolu Eğitim Liderliği ve Öğretim Dergisi
Cilt: 2013/1
Sayı: 2
Makale Başlık: ÖĞRENCİ BAŞARISINI ARTTIRMADA OKUL MÜDÜRÜNDEN BEKLENEN LİDERLİK ÖZELLİKLERİ (Leadership Characteristics Of Principals Expected For Student Success)
Makale Alternatif Dilde Başlık: Alternatif dilde başlık bulunmamaktadır. There is no article title in another language.)
Makale Eklenme Tarihi: 24.02.2015
Okunma Sayısı: 2
Makale Özeti: Bu çalışma ile öğrencilerin başarısının sağlanmasında ve arttırılmasında okul müdürlerinin hangi liderlik özelliklerinin etkili olduğu ortaya konulmaya çalışılmıştır. Öğrencilerin başarılı olmaları ve başarılarının artması için hiç şüphesiz pek çok etken ve neden vardır, okul müdürleri ise bu etken ve nedenlerin belki de en önemlisidir. Bir okulda bulunan öğretmenlerin, öğrencilerin, personelin ve hatta velinin, öğrencilerin başarısına yönelik çalışmalarda bulunmasında okul müdürünün önemi göz ardı edilemez. Okul müdürü yaptığı çalışmalar ve gayret ile okulundaki paydaşları etkileyebilir ve öğrencilerin başarısının sağlanmasında önemli bir vazifeyi yerine getirir. Okulda öğrenmeyi gerçekleştirmek için bulunan öğretmen ve öğrenci, okul müdürünün liderlik özellikleri ile bu öğrenmeyi sağlamada önemli bir başarı elde edebilir. Okul müdürlerini lider olarak gösterdiği özellikleri değişiklik gösterebilmektedir ancak tüm liderlik özelliklerinin okulun amacı olan eğitimi ve öğretimi başarı ile sağlama konusunda birleştiğini söylemek mümkündür. Okul müdürlerinin öğrencilerinin başarısını etkileyen liderlik özellikleri ile ilgili literatür taraması yapılmıştır. Literatür taraması sonucunda bulgular ortaya konarak yordanmıştır. Öğrencilerin başarılarında etkili olan liderlik özelliklerinin sıralanması ile genel bir liste ortaya konulmaya çalışılmıştır. Bu çalışmasının neticesinde, öğrencilerin başarısı için okul müdürü tarafından gösterilmesi gereken liderlik özelliklerinin tamamı veya bir kısmı gerçekten okul müdürleri tarafından ortaya koyulduğu zaman, okuldaki bütün öğrencilerin başarılı olmaması için bir nedenin olmayacağı belirtilmiştir.
Alternatif Dilde Özet: Alternatif dilde abstract bulunmamaktadır. (There is no abstract in another language.)

PDF Formatında İndir

Download PDF