image.jpg

Derginin Adı: Anadolu Eğitim Liderliği ve Öğretim Dergisi
Cilt: 2014/2
Sayı: 2
Makale Başlık: İLKÖĞRETİM SOSYAL BİLGİLER DERSİNDE YAPILANDIRMACI YAKLAŞIM İLE DİZGELİ EĞİTİMİN ÖĞRENCİ ERİŞİSİNE ETKİSİ ARASINDAKİ FARK
Makale Alternatif Dilde Başlık: Alternatif dilde başlık bulunmamaktadır. There is no article title in another language.)
Makale Eklenme Tarihi: 24.02.2015
Okunma Sayısı: 9
Makale Özeti: Bu araştırmanın amacı dizgeli eğitim ve yapılandırmacı yaklaşıma göre yapılan altıncı sınıf Sosyal Bilgiler erişisindeki etkisini belirlemektir. Araştırmada ön test-son test kontrol gruplu deneysel desen kullanılmıştır. “Yeryüzünde Yaşam” ünitesinde dizgeli eğitime göre hazırlanmış ders planı deney grubuna ve yapılandırmacı yaklaşıma göre hazırlanmış ders planı kontrol grubuna uygulanmıştır. Araştırma 2009-2010 yılı Ankara ili Çankaya ilçesinde Fevzi Özbey İlköğretim Okulu 6. sınıfları ile Sosyal Bilgiler derslerinde yürütülmüştür. Ölçme aracı 25 çoktan seçmeli ve 1 açık uçlu sorudan oluşmaktadır. Testin Cronbach’s Alpha güvenirlik katsayısı 0,88 bulunmuştur. Araştırma sürecinde elde edilen veriler, bağımsız gruplar için t testi istatistiksel tekniği kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmada elde edilen başlıca sonuçlara bakıldığında dizgeli eğitimin kullanıldığı grubun Sosyal Bilgiler dersi bilgi ve kavrama düzeyi erişi ortalaması ile yapılandırmacı yaklaşımın kullanıldığı grubun bilgi ve kavrama düzeyi erişi ortalaması arasında anlamlı bir fark yoktur. Dizgeli eğitimin kullanıldığı grubun Sosyal Bilgiler dersi uygulama düzeyi ve toplam erişi ortalaması, yapılandırmacı yaklaşımın kullanıldığı grubun uygulama ve toplam erişi ortalamasından yüksektir ve anlamlı bir fark vardır.
Alternatif Dilde Özet: Alternatif dilde abstract bulunmamaktadır. (There is no abstract in another language.)

PDF Formatında İndir

Download PDF