image.jpg

Derginin Adı: Kastamonu Üniversitesi Kastamonu Eğitim Dergisi
Cilt: 2012/20
Sayı: 3
Makale Başlık: İLKÖĞRETİM ÖĞRETMENLERİNİN DEMOKRASİ EĞİTİMİ VE OKUL MECLİSLERİ PROJESİ’NE YÖNELİK GÖRÜŞLERİ (ÇANAKKALE İLİ ÖRNEĞİ)
Makale Alternatif Dilde Başlık: THE VIEWS OF PRIMARY SCHOOL TEACHERS ABOUT “DEMOCRACY EDUCATION AND SCHOOL COUNCIL PROJECT”
Makale Eklenme Tarihi: 27.02.2015
Okunma Sayısı: 4
Makale Özeti: Demokratik hayat tarzının öğrenim kurumlarında pratiğinin yapılması amacıyla Milli Eğitim Bakanlığı ile Türkiye Büyük Millet Meclisi arasında 13 Ocak 2004’te imzalanan bir protokolle “Demokrasi Eğitimi ve Okul Meclisleri Projesi’’ uygulamaya konmuştur. Demokrasi Eğitimi ve Okul Meclisleri Projesi, 2004- 2005 öğretim yılından beri ülkemizdeki ilk ve ortaöğretim kurumlarında uygulanmaktadır. Bu çalışma, ilköğretim kurumlarında çalışan öğretmenlerin, demokratik yaşam tarzının bir provası niteliğinde olan ve ilköğretim okullarında uygulanan Demokrasi Eğitimi ve Okul Meclisleri Projesi hakkındaki görüşlerini tespit etmeyi amaçlamaktadır. Araştırma, tarama modelinin kullanıldığı betimsel bir çalışmadır. Araştırma bulgularına bakıldığında, ilköğretim öğretmenlerinin “Demokrasi Eğitimi ve Okul Meclisleri Projesi”nin tanıtım sürecine ve projenin yürütülmesine ilişkin görüşleri ile öğretmenlerin cinsiyetleri arasında anlamlı bir farklılık görülmemektedir. Öğretmenlerin “Demokrasi Eğitimi ve Okul Meclisleri Projesi”nin propaganda sürecine ilişkin görüşleri ile öğretmenlerin öğrenim durumları arasında anlamlı farklılık görülmemektedir. Öğretmenlerin projenin yürütülmesine ilişkin görüşleri ile öğretmenlerin öğrenim durumları arasında da anlamlı farklılık görülmemektedir. Ayrıca öğretmenlerin “Demokrasi Eğitimi ve Okul Meclisleri Projesi”nin yürütülmesine ilişkin görüşleri ile öğretmenlerin mesleki kıdemleri arasında anlamlı bir farklılık görülmemektedir.
Alternatif Dilde Özet: Ministry of National Education and Turkish Grand National Assembly signed a protocol on the 13th January, 2004 in order to make the implementation of this way of life in educational institutions . This protocol has enabled to implement Democracy Education and School Councils Project. This project has been carried out for primary and secondary schools since 2004- 2005 academic year. In this study, it is aimed to determine the opinions of the teachers working in the primary schools implementing the project of Democracy Education and School Councils as a sample of democratic way of life. This is a descriptie study using scanning model. It is seen that there isn’t an important difference between the sexes of primary school teachers about carrying out and propaganda process of ‘democracy education and school council project’. It is seen that there isn’t an important difference between teachers’ views about Democracy education and school council procect’s propaganda process according to their educational background. It is seen that there isn’t an important difference between teachers’ views about to be carried out the project according to their educational background. And also, there isn’t an important difference between teachers’ views about to be carried out ‘democracy education and school council project’ according to their vocational seniority.

PDF Formatında İndir

Download PDF