image.jpg

Derginin Adı: Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
Cilt: 2010/13
Sayı: 24
Makale Başlık: GÖÇ VE GÖÇÜ HAZIRLAYAN TARİHİ SÜREÇTE BALKANLARDA KURULAN ULUS DEVLETLERİN MÜSLÜMANLARA YÖNELİK BASKILARI
Makale Alternatif Dilde Başlık: Alternatif dilde başlık bulunmamaktadır. There is no article title in another language.)
Makale Eklenme Tarihi: 31.03.2011
Okunma Sayısı: 1
Makale Özeti: Araştırmanın Temelleri: Arşiv kaynaklarına ve başvuru eserlerine göre göç ve göçü hazırlayan tarihi süreçte yaşananlar. Amacı: Balkanlarda Kurulan Ulus devletlerin bölgelerinde yaşayan Müslümanlara yönelik uyguladıkları baskı ve zulümleri örneklerle ortaya koymak. Veri Kaynağı: Başbakanlık Osmanlı ve Cumhuriyet arşivlerinden elde edilen belgeler ve konuyla alakalı yapılan çalışmalar. Ana Tartışma: Türklerin tarihi geçmişine bakıldığında, baskı ve zulüm altında gerek yaşama biçimlerini, gerekse dinlerini terk etmedikleri ve bu yönde asimilasyon politikalarıyla karşı karşıya kalma durumlarında yerlerini ve yurtlarını terk ederek yeni başka yerlere ve yurtlara doğru göç ettikleri görülmektedir. Osmanlı Devleti’nin XVIII. yüzyıldan itibaren giderek güç kaybetmesiyle başlayan göçler halen devam etmektedir. Özellikle Balkan savaşları sonrasında göçmen sayıları oldukça artmış ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulduğu yıllarda hat safhaya çıkmıştır. Buna sebep Osmanlı Devleti’nden birbiri ardına bağımsızlıklarını kazanan Balkan devletçiklerinin giriştiği mücadelelerde bir taraftan bünyelerindeki ötekileri yok etmeye, diğer taraftan da sınırları içerisindeki demografik yapıyı istedikleri yönde yapılandırmaya çalışmalarıdır. Bu süreçte Balkan devletlerinde hem içeriden dışarıya ve hem de dışarıdan içeriye doğru göçler yaşanmıştır. Sonuç: Yaşanan baskı ve zulümler sebebiyle Anadolu’ya doğru yoğun bir göç olayı yaşanmış Balkan Coğrafyası’nın demografik yapısı büyük ölçüde değişmiştir.
Alternatif Dilde Özet: Alternatif dilde abstract bulunmamaktadır. (There is no abstract in another language.)