image.jpg

Derginin Adı: Türkiye Sosyal Araştırmalar Dergisi
Cilt: 2014/1
Sayı: 181
Makale Başlık: SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETİMİNDE 5E ÖĞRENME DÖNGÜSÜ MODELİNE DAYALI ETKİNLİKLERİN ÖĞRENME SÜRECİNE ETKİSİ: BİR EYLEM ARAŞTIRMASI
Makale Alternatif Dilde Başlık: Alternatif dilde başlık bulunmamaktadır. There is no article title in another language.)
Makale Eklenme Tarihi: 4.03.2015
Okunma Sayısı: 9
Makale Özeti: Bu çalışmanın amacı, eylem araştırma deseni kullanarak Sosyal bilgiler dersi öğretiminde 5E öğrenme döngüsü modelinin nasıl uygulanacağını belirlemektir. Belirlenen amaca bağlı olarak öğrenme döngüsü modeline dayalı uygulamaların öğrencilerin sosyal ve duyuşsal gelişimleri ve bilişsel öğrenme ürünleri üzerindeki değişimlerinin ortaya konulması amaçlanmıştır. Araştırma, 5.sınıf Sosyal bilgiler dersinde “Adım Adım Türkiye” ve “Bölgemizi Tanıyalım” ünitelerinde 11 hafta süre ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmada uygulama öncesi ve uygulama sonrası öğrenci görüşlerinin alınması amacıyla yarı-yapılandırılmış görüşmeler yapılmış ve araştırma süresince düzenli olarak doldurulan yapılandırılmış gözlem formu kullanılmıştır. Görüşmelerin gerçekleştirildiği öğrenciler, maksimum çeşitlilik örnekleme tekniğine göre belirlenmiştir. Araştırmada gözlem yoluyla toplanan alan notların ve öğrenci görüşlerinin çözümlenmesinde içerik analizi tekniği kullanılmıştır. Çalışmada uygulama öncesi gözlemler ve öğrenci görüşleri vasıtasıyla problemler belirlenmiş, bu nedenle bunların giderilmesi amacıyla bir eylem planı hazırlanmıştır. Elde edilen bulgulara göre, eylem planı sonrası 5E öğrenme döngüsü modeli uygulamalarının öğrencilerin motivasyon düzeylerini artırdığı, derse yönelik duygu ve düşüncelerini değiştirdiği ve bunun olumlu yönde olduğu belirlenmiştir. Öğrenciler yapılan öğretim etkinliklerinin heyecan verici ve Sosyal bilgiler derslerinin artık eğlenceli olduğunu ifade etmiştir. Çalışmada öğrencilerde anlamlı öğrenmeler ve daha yüksek düzeyde kalıcılık meydana geldiği, dolayısıyla üstbilişsel stratejilerinde gelişmeler olduğu saptanmıştır. Ayrıca öğrenme sürecinde yardımlaşma, saygı, olumlu arkadaşlık ilişkileri, işbölümü, görüş alışverişi, liderlik, düşünceleri rahatça ifade etme biçiminde sosyal etkileşim ve iletişimde anlamlı değişimler tespit edilmiştir.
Alternatif Dilde Özet: Alternatif dilde abstract bulunmamaktadır. (There is no abstract in another language.)

PDF Formatında İndir

Download PDF