image.jpg

Derginin Adı: Türkiye Sosyal Araştırmalar Dergisi
Cilt: 2014/1
Sayı: 181
Makale Başlık: BİLİŞSEL GİRİŞ DAVRANIŞLARI, MATEMATİK ÖZKAVRAMI, ÇALIŞMAYA AYRILAN ZAMAN ve MATEMATİK BAŞARISI ARASINDAKİ İLİŞKİLER
Makale Alternatif Dilde Başlık: Alternatif dilde başlık bulunmamaktadır. There is no article title in another language.)
Makale Eklenme Tarihi: 4.03.2015
Okunma Sayısı: 1
Makale Özeti: Bu çalışmada ilköğretim öğrencilerinin bilişsel giriş davranışları, matematik özkavramları, matematik çalışmak için ayrılan zaman ve matematik başarıları arasındaki ilişkiler incelenmiştir. Çalışma farklı sınıf düzeyinde 243 ilköğretim öğrencisinden toplanan verilerle gerçekleştirilmiştir. Verilerin analizinde çoklu doğrusal regresyon analizi yapılmıştır. Bilişsel giriş davranışları ile matematik başarısı arasında anlamlı ve yüksek düzeyde, matematik özkavramı ile matematik başarısı arasında anlamlı ve orta düzeyde ve matematik çalışmak için ayrılan zaman ile matematik başarısı arasında anlamlı ve düşük düzeyde bir ilişki bulunmuştur. Üç değişken birlikte, matematik başarısındaki toplam varyansın yaklaşık % 58’ni açıklamaktadır. Standardize edilmiş regresyon katsayısına göre, yordayıcı değişkenlerin matematik başarısı üzerindeki göreli önem sırası; bilişsel giriş davranışları, matematik çalışmak için ayrılan zaman ve matematik özkavramı şeklindedir. Bilişsel giriş davranışları ve matematik çalışmak için ayrılan zaman matematik başarısı üzerinde önemli (anlamlı) bir yordayıcıdır. Matematik özkavramı değişkeni önemli bir etkiye sahip değildir. Bu çalışmadan elde edilen bulgular, yapılan tartışma ve yorumlar dikkate alındığında şöyle bir döngüden bahsedilebileceği sonucuna ulaşılmıştır: Bir öğrenme birimini başarmak zorunda olan bir öğrencinin ön öğrenmeleri tamamlandığında ve çalışmaya zaman ayırması sağlandığında başarılı olabilir. Başarı olumlu özkavram geliştirmesine neden olabilir. Olumlu özkavram, bireyi, daha sonra karşılaşacağı öğrenme birimlerine çalışmak için motive edebilir. Bu süreç çalışmaya ayrılan zamanın başarıyı, başarının özkavramı, özkavramın çalışmaya ayrılan zamanı ve başarıyı etkilemesi şeklinde devam edebilir.
Alternatif Dilde Özet: Alternatif dilde abstract bulunmamaktadır. (There is no abstract in another language.)

PDF Formatında İndir

Download PDF