image.jpg

Derginin Adı: Türkiye Sosyal Araştırmalar Dergisi
Cilt: 2014/3
Sayı: 3
Makale Başlık: NİTEL VE NİCEL YÖNTEMLERİ KULLANAN ARAŞTIRMACILARIN EMPATİK EĞİLİMLERİ VE İŞLEVSEL OLMAYAN TUTUMLARI ARASINDAKİ FARKLILIKLAR
Makale Alternatif Dilde Başlık: Alternatif dilde başlık bulunmamaktadır. There is no article title in another language.)
Makale Eklenme Tarihi: 4.03.2015
Okunma Sayısı: 1
Makale Özeti: Nitel ve nicel bilimsel araştırma yöntemleri, günümüzde farklı alanlarda yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu yaklaşımları benimseyen araştırmacıların araştırma sürecinde farklı tutumlara sahip olmaları beklenen bir durumdur. Bu araştırmanın temel amacı, çalışmalarını nitel ve nicel yaklaşımlara dayalı olarak sürdüren araştırmacıların empatik eğilimleri ve işlevsel olmayan tutumları arasında fark olup olmadığını incelemektir. Araştırmacıların bilimsel araştırma yöntemleri ile ilgili eğitim durumlarının belirlenmesi ise bu çalışmanın diğer amacıdır. Çalışma farklı üniversitelerde görev yapan 282 akademisyen (Kadın=108, Erkek=174) üzerinde yapılmıştır. Veriler bilgi toplama formu, Empatik Eğilim Ölçeği ve Fonksiyonel Olmayan Tutumlar Ölçeği ile toplanmıştır. Elde edilen veriler Pearson Momentler Çarpımı korelasyon katsayısı ve MANOVA teknikleri ile analiz edilmiştir. Ortaya çıkan sonuçlar, nitel ve nicel araştırmacıların hem empatik eğilimleri hem de işlevsel olmayan tutumları arasında anlamlı farklar olmadığını göstermiştir. Bu sonuç bilimsel araştırma yöneliminin kişisel tutumlar üzerinde etkili olmadığını göstermektedir. Ayrıca bu çalışmanın sonuçları, araştırmacıların büyük bir kısmının lisans ve yüksek lisans döneminde bilimsel araştırma yöntemleri dersini aldıklarını, çok az bir kısmının (%23.4) ise bu dersle ilgili kurs ya da seminerlere katıldığını göstermiştir.
Alternatif Dilde Özet: Alternatif dilde abstract bulunmamaktadır. (There is no abstract in another language.)

PDF Formatında İndir

Download PDF