image.jpg

Derginin Adı: İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi
Cilt: 2010/11
Sayı: 1
Makale Başlık: Sınıf Öğretmenlerinin Öz Yeterlik İnançları ile Sınıf Yönetimi Beceri Algıları Arasındaki İlişki
Makale Alternatif Dilde Başlık: The Correlation between Level of Classroom Teachers’ Self-Efficacy Beliefs and Classroom Management Ability Perceptions
Makale Eklenme Tarihi: 11.03.2015
Okunma Sayısı: 2
Makale Özeti: Bu araştırma, sınıf öğretmenlerinin öz yeterlik inançları ile sınıf yönetimi beceri algılarını belirlemeyi ve bu öz yeterlik inancı ile sınıf yönetimi beceri algısı arasındaki ilişkiyi ortaya koymayı amaçlamaktadır. İlişkisel türden tarama modelinde olan araştırmanın evreni, 2008-2009 eğitim öğretim yılında Burdur ilinde görev yapan sınıf öğretmenleridir. Örneklemi ise Burdur ili Merkez, Ağlasun, Kemer, Gölhisar ile Bucak ilçelerindeki resmi ilköğretim okullarında öğretmenlik yapan 401 sınıf öğretmenidir. “Öğretmen Öz Yeterlik Ölçeği” ve “Sınıf Yönetimi Beceri Ölçeği” ile toplanan verilerin çözümlenmesinde aritmetik ortalama, standart sapma ve korelasyon istatistik teknikleri kullanılmıştır. Araştırma sonucunda; sınıf öğretmenlerinin öz yeterlik inançlarının, “oldukça yüksek” düzeyde, sınıf yönetimi becerilerinden “plan program etkinlikleri ve fiziksel düzen” boyutunda “iyi” düzeyde, “öğretmen-öğrenci ilişkisinin düzenlenmesi ve zaman kullanımı” ile “sınıf içi etkileşim ve davranış düzenlemeleri” boyutlarında “çok iyi” düzeyde olduğu görülmüştür. Sınıf öğretmenlerinin öz yeterlik inançları ile sınıf yönetimi becerilerinin tüm boyutları arasında orta düzeyde, olumlu ve anlamlı bir ilişkinin olduğu belirlenmiştir.
Alternatif Dilde Özet: This research aims to determine the level of classroom teachers’ self-efficacy beliefs and classroom management ability perceptions and the correlation between these beliefs and perceptions. The study group were 401 classroom teachers who were working as a classroom teacher in public elementary schools, in 2009, in Burdur, Ağlasun, Kemer, Gölhisar, in Türkiye. The data was collected with the “Teacher Self-Efficacy Belief Scale” and “Classroom Management Ability Scale”. Numerous statistical techniques such as means and standard deviations and correlation were used for analyzing the data. This research findings show that the level of self-efficacy beliefs of classroom teachers are at “quite high” level. In addition to the level of classroom teachers’ "plan program activities and physical layout" dimension of the classroom management ability perceptions were "good" level, "teacher-student relationship regulation and time management" and "classroom interaction and behavior regulation" dimensions were "very good" level. Finally, it is seen that there is a meaningful and middle level correlation between the level of classroom teachers' self-efficacy beliefs and classroom management ability perceptions in all dimensions.

PDF Formatında İndir

Download PDF