image.jpg

Derginin Adı: İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi
Cilt: 2010/11
Sayı: 2
Makale Başlık: Beden Eğitimi Öğretmen Adaylarının Öz-Yeterlik Algıları İle Mesleki Kaygıları Arasındaki İlişki
Makale Alternatif Dilde Başlık: Investigation of the Relationship between Preservice Physical Education Teachers’ Sense of Self-Efficacy and Professional Concerns
Makale Eklenme Tarihi: 11.03.2015
Okunma Sayısı: 1
Makale Özeti: Bu çalışma, beden eğitimi öğretmen adaylarının öz-yeterlik algıları ile mesleki kaygı durumları arasındaki ilişkiyi incelemeyi amaçlamaktadır. Bu amaçla çalışmaya, beden eğitimi spor öğretmenliği bölümlerinde okuyan ve araştırmaya gönüllü olarak katılmayı kabul eden 130’u kadın, 217’si erkek toplam 347 beden eğitimi öğretmen adayı katılmıştır. Beden eğitimi öğretmen adaylarına, Tschannen-Moran ve Hoy tarafından geliştirilen, geçerlik ve güvenilirlik çalışması Çapa ve diğ. tarafından yapılmış Öz-yeterlik ölçeği ile McCormack tarafından geliştirilen, geçerlik güvenirlik çalışması Özer ve diğ. tarafından yapılan Beden Eğitimi Öğretmenleri için Mesleki Kaygı ölçeği uygulanmıştır. Araştırmada elde edilen bulgulara göre öz-yeterlik durumunun cinsiyet, lisanslı spor yapma ve lise türü değişkenine göre anlamlı farklılaştığı görülmüştür. Ayrıca öz-yeterlik ve mesleki kaygı durumları arasında orta düzeyde korelasyon olduğu da saptanmıştır.
Alternatif Dilde Özet: This study aims at comparing the preservice physical education teachers’ self-efficacy beliefs and professional concern levels. 347 PE teachers candidate, 130 women and 217 men, accepted to participate voluntarily in the study. Data were collected through Teachers’ Sense of Efficacy Scale (TSES) developed by Tschannen-Moran and Hoy and adapted into Turkish by Çapa, Çakıroğlu and Sarıkaya, and Concern Scale for Physical Education Teachers developed by McCormack (1996) and adapted into Turkish by Özer, Şad, Açak and Kafkas. According to the findings of the study subjects’ self-efficacy levels differed significantly by gender, doing sports with a license and type of high school. Moreover, a moderate level of correlation was found between self-efficacy and professional concern levels.

PDF Formatında İndir

Download PDF