image.jpg

Derginin Adı: Kastamonu Üniversitesi Kastamonu Eğitim Dergisi
Cilt: 2009/17
Sayı: 2
Makale Başlık: KASTAMONU BASININDA KÖROĞLU GAZETESİ ÖRNEĞİNDE KASTAMONU’DA ÇANAKKALE ZAFERİ KUTLAMALARI (1916)
Makale Alternatif Dilde Başlık: ÇANAKKALE VICTORY CELEBRATIONS IN THE SAMPLE OF THE KÖROĞLU NEWSPAPER IN KASTAMONU PRESS (1916)
Makale Eklenme Tarihi: 16.03.2015
Okunma Sayısı: 1
Makale Özeti: Bu çalışmada, 1916 yılında Kastamonu basınında Köroğlu gazetesi örneğinde Çanakkale Savaşları ve zafer kutlamaları konusu ele alınmıştır. Bu dönemde Kastamonu Vilayet merkezi ve Kastamonu vilayet merkezi dışında Küre, Cide, İnebolu, Safranbolu, Sinop ve Gerze’de kutlama ve şenlikler düzenlenmiştir. Osmanlı Devleti döneminde Kastamonu, basın ve yayın faaliyetleri açısından önemli bir merkez konumunda olmuştur. Konuya ilişkin verilerin derlenmesinde Kastamonu’da yayınlanan ilk özel gazete olan Köroğlu gazetesi kullanılmıştır. 1916 yılında Köroğlu gazetesinde konu hakkında makale, haber, şiir ve destan özelliği taşıyan metinler yayınlanmıştır. İtilaf kuvvetlerinin Çanakkale bölgesinden geri çekilme hazırlıkları ve tamamen çekilmeleri konusunda Kastamonu Vilayeti genelinde zafer kutlamaları yapılmıştır. Kastamonu’daki kutlama törenlerinde konuşmalar yapılmış ve şiirler okunmuştur. Zafer etkinlikleri Osmanlı Devleti’nin kuruluş yıldönümü etkinlikleri ile de birleştirilerek “Zafer” ve “İstiklâl Bayramı” olarak algılanmış ve kutlanmıştır
Alternatif Dilde Özet: This study examines victory celebrations and the activities carried out in Kastamonu Province during the Çanakkale Wars. Within this period, celebrations were held in the central of Kastamonu Province; and celebrations and various activities were carried out in the Province. Köroğlu newspaper which was published during the Constitutional Era was used as a source for the study. Köroğlu was the first private newspaper that began to be published in 1908. In the newspaper which was published in Kastamonu were published articles, poems, epic poems at issue during 1916 year. 18 March Dardanelle Triumph recognized as a Victory Day was celebrated with higher participation in Kastamonu. Victory celebrates and activities were held together anniversary that Ottoman Empires was founded.

PDF Formatında İndir

Download PDF